Четири деценије научних достигнућа исламске револуције у Ирану

108

У описивању револуције довољно је рећи да је имам Хомеини (ра) исламску револуцију назвао „чудом столећа“ и „експлозијом светлости“. Долазак годишњице победе исламске револуције је добра прилика за преглед исламске револуције и њених достигнућа у различитим областима. Иако нас од победе исламске револуције дели временска дистанца, међутим, важност разматрања њених достигнућа и напретка у области науке и технологије, тиме се само додатно повећава.

У осетљивим околностима у којима се налази држава и услед различитих напада и притисака, важност да се објасне достигнућа револуције и Исламске Републике поставља се као дужност и обавеза.

Да би се разумеле чињенице исламске револуције и достигнућа Исламске Републике у области науке и технологије, потребно је обратити пажњу на ситуацију у Ирану у доба деспотског режима, јер без осврта на унутрашње и спољашње околности које су постојале у Ирану у периоду пре револуције, не могу се разумети ни величина постигнућа ове божанске револуције и драгоцена достигнућа Исламске Републике у нашој ери. Сходно томе, укратко ћемо се осврнути на научну и технолошку ситуацију Ирана у периоду владавине деспотског режима.

Научна и технолошка заосталост Ирана у предреволуционарном периоду била је веома неугодна за Иранце као народ са дугом културним и цивилизацијском традицијом. Превазилажење ове заосталости, пробијање граница знања и овладавање најнапреднијим технологијама са циљем стварања модерне исламске цивилизације био је један од идеала исламске револуције. Фокусирајући се на производњу науке у Ирану и представљање пројеката као што је софтверски покрет и научни џихад, мудри лидер исламске револуције је током последњих година омогућио добре основе за напредак у области модерне науке и технологије у земљи. Научни напредак и овладавање Исламске Републике Иран неким новим технологијама у последњих неколико година било је толико задивљујуће и снажно је забринуло Западњаке, а један од разлога за јачање њихових притисака на Иран под изговорима нуклеарног питања има за циљ да спречи напредак Ирана. Следећим показатељима делимично ћемо покушати да  илуструјемо овај напредак.

 

Према извештајима међународних научних кругова брзина научног напретка у Ирану је 11 пута већа од просечне стопе раста науке у свету. Ова бројка показује колико брзо Иран смањује удаљеност од развијеног света, и да једног дана може бити међу најразвијенијим земљама у области научне производње. Иран се тренутно налази на дванаестом месту у свету науке.

Пре исламске револуције готово 70 посто одраслог становништва у земљи било је неписмено, а мање од 40 посто деце могло је да иде у школу. Цада се стопа писмености у земљи приближава цифри од100 посто. Са нагласком на вредност науке у исламу, покрет за описмењавање био је један од највећих пројеката Исламске Републике у Ирану. Кроз овај покрет неписмена одрасла популација успела је да се укључи у допунске образовање и стицањем животних вештина и специјалности промени своје животе.

У периоду пре револуције, на ограниченом броју универзитета или центара за високо образовање, и то у само неким већим градским подручјима, студирало је 154.000 студената. Сада у земљи постоји 119 универзитета и државних институција за високо образовање, 28 високошколских и образовних институција повезаних са извршним системима, 295 непрофитних универзитета, 550 огранака универзитета“Пајаме Нур“, 385 огранака „Исламског Азад универзитета“, 739 академских и примењених научних центара, 274 центра за стручно и професионално оспособљавање, обуку и васпитање, са више од 4 милиона студената који студирају на овим универзитетима и образовним центрима.

Поређење статуса високог образовања у Ирану пре и после револуције према попису становништва из 1977. и 2012. указује на значајна достигнућа:

 

– стопа писмености се са 47% у 1977. години у 2012. години попела на 93%.

– број кандидата за средње образовање повећао се са 23% на 85%.

– становништво са високим образовањем порасло је са 310.000 на 5.474.000.

– број студената се повећао са 170.000 на 4.000.000

– број студената докторских студија повећао се 60 пута, односно са 9458 на 580.638.

– године 1977. Иран није био присутан ни у једној кључној грани науке, док је у 2012. године достигао 142 научне области.

– године 1977. Иран је у развоју науке био рангиран на 52 месту, а 2012. заузима 17. место у свету.

 

Неки од резултата ових научних и технолошких достигнућа могу се видети у следећим областима:

  1. Вредна достигнућа на пољу нано и ласерских технологија су други резултати научног и технолошког напретка Ирана након револуције. Нанотехнологија је донела велике промене у свету, а у Ирану је ова врста науке имала добар положај и статус. Што се тиче подручја примене нанотехнологија, као што су производња и акумулација лекова, дијагностика болести, детоксикација воде, повећана продуктивност у пољопривреди, акумулација и одржавање пољопривредних и прехрамбених производа, контрола штеточина и побољшање ваздуха, резултати ових достигнућа на живот биће видљиви у будућности. Иран се тренутно налази на 12. месту у свету у погледу развоја нанотехнологије.
  2. Исламска Република Иран постаје медицинско средиште у подручју Западне Азије. У периоду пре исламске револуције, с једне стране, страни лекари су били веома бројни чак и у великим градовима, а с друге стране, многи пацијенти су били лечени у западним земљама, док данас, с друге стране, савремене болнице у Ирану примају на лечење и напредне хируршке процедуре и пацијенте из других земаља у региону.
  3. Медицинска наука у Ирану, посебно у областима као што су матичне ћелије, опоравак повреда кичмене мождине, производња стратешких лекова, клонирање животиња, итд., постигла је значајан напредак сврстајући Иран у сам врх.
  4. Улазак у светски свемирски клуб представља још једно важно научно и технолошко достигнуће земље у периоду после револуције. Свемирска технологија и наука доступне су ограниченом броју земаља у свету. Сада је Исламска Република једина земља у региону са овим знањем и технологијом, које је, осим тога, и аутентично иранско. До сада је са носача домаће производње у орбиту Земље послато неколико сателита, а у будућности Исламска Република ће послати напредније сателите. Иран је тренутно у групи од шест земаља у свету које пројектују, конструишу и лансирају сателите.
  5. Раст и развој аутомобилске индустрије, индустрије челика и алуминијума, бродоградње, авиоиндустрије, научни и технолошки напредак земље у изградњи пристаништа, копање нафтних и гасних бушотина, изградње рафинерија, брана, силоса, аутопутева и разних врста металних и бетонских конструкција, између осталог, указују на резултат научног и технолошког развоја у земљи.
  6. Исламска Република је сада нуклеарна земља и практично члан нуклеарног клуба света. Упркос свим санкцијама и претњама, Иран је, захваљујући напорима и залагањем својих младих људи и стручњака, комплетирао циклус обогаћивање нуклеарног горива, а у погледу научног и технолошког знања, налази се у рангу са 7-8 напредних земаља у свету. Нуклеарна енергија се користи у разним областима медицине, ветерине, индустрије, пољопривреде, производње електричне енергије итд. Без сумње, консолидацијом и институционализацијом горивног циклуса у Ирану, ово вредно достигнуће ће показати резултате у свим поменутим областима.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.