Почетак уписа на курс персијског језика за 2017/18. годину

Среда, 20. септембар 2017. године


 

 

Центар за учење персијског језика

 
Услови и карактеристике курсева персијског језика
за школску 2017/18 годину

 

Све заинтересоване за персијски језик и културу Ирана обавештавамо да почињу курсеви за учење персијског језика при Културном центру И.Р. Иран за школску 2017/18. годину.

Карактеристике курсева и услови уписа на курсеве су следећи:


А. Карактеристике курсева


1. Курсеви за учење персијског језика одржавају се на више нивоа и трају четири године.

2. Сваки курс траје једну школску годину, а настава се одржава у два семестра, у складу са наставом на факултету: од октобра до краја јануара и од фебруара до јуна месеца.

3. Датум почетка наставе биће објављен до 18. октобра 2017. године. О тачној локацији полазници ће бити обавештени након завршетка уписа.

4. Настава се на сваком курсу одржава два пута недељно по 75 минута.

5. На крају првог семестра, у фебруару месецу, одржава се тест провере савладаног градива и напретка у учењу.

6. На крају другог семестра, у јуну месецу, биће одржан завршни тест у писменом и усменом облику, ради издавања сертификата о завршеном нивоу курса.

7. По завршетку сваке школске године полазницима који успешно положе завршни тест биће издат сертификат са печатом Универзитета "Џон Незбит" и Културног центра И.Р. Иран у Београду.

8. Током курса биће одржаване различите радионице за унапређење знања персијског језика, разни културни програми (књижевне и поетске вечери, пројекције филмова, предавања, промоције књига и наставни излети), као и пружање електронске подршке у учењу путем помоћних е-маилова, при чему су све наведене активности бесплатне.

 

Б. Услови уписа

Упис на курсеве се одвија у две фазе, при чему су обе фазе обавезне за све заинтересоване:

1. Електронско пријављивање: У првој фази заинтересовани су дужни да на сајту Културног центра попуне формулар за пријаву на курс. Електронско пријављивање врши се до 18. октобра 2017. године

2. Лично пријављивање: У другој фази заинтересовани су дужни да лично дођу у просторије Културног центра И.Р. Иран од понедељка 2. до четвртка 18. октобра, ради плаћања трошкова уписа и преузимања уџбеника. 

 

В. Трошкови уписа


1. За студенте, уз приложен индекс односно студентску картицу, 3.000 динара за целу школску годину.

2. За све остале, 5.000 динара за целу школску годину.

3. Износ школарине обухвата двосеместралну наставу, уџбенике и наставни материјал и издавање сертификата на крају школске године.

4. Полазници који у првом семестру покажу добре резултате и напредак у учењу остварују 50% попуст на школарину у другом семестру. 
 

Напомена:


* Свечано отварање курса персијског језика биће одржано пре почетка наставе, а о месту и времену свечаног отварања полазници ће бити благовремено обавештени.
Вече поезије "Поезија Сунца" посвећено имаму Хомеинију

Понедељак, 1. јун 2015. године


 

Културни центар И.Р. Ирана
и
Центар за учење персијског језика

позивају вас на


Вече поезије

Поезија Сунца

Поводом обележавања 26. годишњице смрти имама ХомеинијаРецитација
Филм
ПредавањеПетак, 5. јун 2015. године од 18:00 до 19:30 часова
Пан Театар
Булевар Краља Александра 298, Београд
Добро дошли!

  Вече Са'адијеве поезије

Среда, 22. април 2015. године


 

Културни центар И.Р. Ирана
и
Центар за учење персијског језика

позивају вас на


Вече поезије

Са'адијева поезија и мудрост

Поводом обележавања 1. ордибехешта, дана шејха Са'дија ШиразијаРецитација
Приче
МузикаПетак, 24. април 2015. године од 17:00 до 18:30 часова
Културни центар И.Р Ирана
Незнаног јунака 32, Београд
Добро дошли!

  Вече поезије на тему пролећа

Понедељак, 6. април 2015. године


 

Културни центар И.Р. Ирана
и
Центар за учење персијског језика

позивају вас на

Вече поезије

Пролеће у персијској поезији
Рецитација
Преглед песама о пролећу у персијској књижевности
Музика
Среда, 8. април 2015. године од 17:00 до 18:30 часова
Културни центар И.Р Ирана
Незнаног јунака 32, Београд
Добро дошли!

  Прослава поводом краја семестра курса персијског језика и додела диплома

Среда, 18. март 2015. године

Поводом завршетка првог семестра курса персијског језика у Центру за учење персијског језика при Културном центру амбасаде И.Р. Ирана у Србији, у среду 18. марта је одржан културно-образовни догађај и церемонија доделе диплома, којем су присуствовали ученици и професори персијског језика у Београду.

Махмуд Шалуи, аташе за културу Ирана је у свом говору похвалио студенте који су са ентузијазмом и великим интересовањем похађали овај курс, наводећи: "Персијски језик је капија ка упознавању са древном цивилизацијом Истока, који свим лепотама своје културе, књижевности и уметности чини ентузијазам наших ученика још већим."

Истичући значај персијске поезије у свету књижевности, поменуо је и њену јединствену способност за изражавање мисли, осећања и концепција моралних вредности као разлоге за настанак њених изузетних дела.

Будући да је разлог интересовања већине ученика за овај језик упознавање са персијском књижевношћу, Културни центар И.Р. Ирана ће ускоро објавити колекцију од пет књига које ће садржати начине читања и разумевања ових дела, и помоћи ученицима да се боље упознају са њима.

У наставку вечери, професор персијског језика, Саид Сафари, као и други професори и ученици, читали су поезију и књижевне одломке.

Треба такође истаћи да су, на крају ове церемоније, уручене дипломе свим ученицима који су успешно завршили курс.

Вече поезије посвећено Сохрабу Сепехрију

Среда, 21. јануар 2015. године


Културни центар И.Р. Ирана
и
Центар за учење персијског језика

позивају вас на

Вече персијске поезије
савременог иранског песника Сохраба Сепехрија


Петак, 23. јануар 2015. године од 17:30 до 19:00 часова
Културни центар И.Р Ирана
Незнаног јунака 32, Београд

Прво песничко вече савремене персијске поезије биће посвећено Сохрабу Сепехрију, истакнутом иранском песнику и сликару. Овом приликом по први пут ћемо представити његова дела српској публици. Улаз је слободан.

Добро дошли!Прво персијско књижевно вече у Новом Саду

Субота, 7. јун 2014. године
Вече поезије посвећено имаму Хомеинију

Четвртак, 29. мај 2014. године
Обавештење о отказивању поетске вечери посвећене Омару Хајаму

Обавештавамо све заинтересоване да је поетско вече посвећено поезији Омара Хајама које је било планирано за понедељак, 19. мај 2014. године, у знак жалости и израза поштовања према настрадалим и угроженим грађанима Србије, отказано до даљњег.

О новом датуму одржавања поетске вечери заинтересовани ће бити благовремено обавештени.

Треће српско-иранско књижевно вече у Библиотеци града Београда

Уторак, 25. март 2014. године


У среду 26. марта 2014. године, с почетком у 19 часова, у Библиотеци града Београда биће одржано треће српско-иранско књижевно вече у организацији Центра за учење персијског језика при Културном центру Амбасаде И.Р. Ирана у Београду. 

Овом приликом биће речи о Норузу - персијској Новој години која је прослављена 20. марта, као и песмама о пролећу у персијској и српској поезији.

Позивамо Вас да нам се придружите!

Друго српско-иранско књижевно вече у Библиотеци града Београда

Субота, 22. фебруар 2014. године


У уторак 25. фебруара 2014. године, с почетком у 19 часова, у Библиотеци града Београда биће одржано друго српско-иранско књижевно вече у организацији Центра за учење персијског језика при Културном центру Амбасаде И.Р. Ирана у Београду. 

Овом приликом посетиоцима ће бити представљен упоредни приказ иранске и српске епске поезије.

Позивамо Вас да нам се придружите!Прво српско-иранско књижевно вече у Библиотеци града Београда

Недеља, 26. јануар 2014. године


У среду 29. јануара 2014. године, с почетком у 19 часова, у Библиотеци града Београда биће одржано прво српско-иранско књижевно вече у организацији Центра за учење персијског језика при Културном центру Амбасаде И.Р. Ирана у Београду. 

Овом приликом посетиоцима ће бити представљен упоредни приказ живота и дела два најзначајнија великана у историји српског, односно персијског језика, а то су Вук Караџић, реформатор српског језика, и Аламе Али Акбар Деххода, истакнути лингвиста и творац најобимнијег речника персијског језика који је до сада објављен.

Позивамо Вас да нам се придружите!
Вече поезије: Вече Румија

Субота, 14. децембар 2013. године

Вече персијских песника - Вече Са'адија

Понедељак, 22. април 2013. године
Представљање персијског језика у оквиру "Дана отворених врата"

Уторак, 26. фебруар 2013. годинеЦентар за учење персијског језика Културног центра И.Р. Ирана у Београду по први пут је представио свој план и програм наставе персијског језика у оквиру "Дана отворених врата" на Филолошком факултету Универзитета у Београду. "Дан отворених врата" се сваке године организује са циљем упознавања будућих студената са научним дисциплинама и образовним материјалима доступним на Филолошком факултету.

У свом уводном обраћању декан Филолошког факултета Александра Вранеш истакла је потребу да се пре уписивања на факултет будући студенти упознају са програмима које Филолошки факултет нуди, и нагласила да се овакви сусрети могу сматрати добром приликом за ширу културну размену.

Осим штандова на којима су представљене научне дисциплине Филолошког факултета, будући студенти имали су прилику да посете и штандове 18 земаља чији се језици изучавају на Филолошком факултету, укључујући српски, персијски, словачки, немачки, француски, норвешки, шпански, енглески, албански, турски, арапски, јапански и кинески.

На штанду персијског језика заинтересованим студентима представљен је план и програм наставе персијског језика, пропраћен примерима из свакодневног говора и примерима из речника најчешће коришћених речи, као и наставни материјал који се користи у настави. Поред тога, посетиоци су имали прилику да се упознају и са персијском културом, цивилизацијом, савременим Ираном, као и са активностима Културног центра Ирана у Београду.

Лектор за персијски језик на Филолошком факултету Саеед Сафари истакао је да је Центар за учење персијског језика ове године добио позив да се по први пут представи будућим студентима Филолошког факултета у оквиру "Дана отворених врата" захваљујући све већем интересовању постојећих студената за персијски језик. Иначе, персијски језик се на Филолошком факултету изучава као изборни предмет, а поред уџбеника и радних свески студентима су на располагању и додатни мултимедијални наставни материјали, учење путем е-маила, бројне радионице и вечери поезије.Вече персијске поезије "Фаџр"

Петак, 25. јануар 2013. године


Вече персијских песника - Вече Аттара
Почиње курс калиграфије за студенте персијског језика
Културни центар Ирана на манифестацији "Европски дан језика"
Сваке године 26. септембра Европа слави многе језике који се говоре на њеној територији, обележавајући Европски дан језика низом манифестација.

Европски дан језика је проглашен од стране Савета Европе уз покровитељство Европске уније 6. децембра 2001. године у убеђењу да је европска вишејезичност драгоцена реалност коју треба сачувати, вредновати и бранити у будућности.

Од те године, сваког 26. септембра се организују скупови чији циљ је представљање и унапређивање наше богате европске језичке баштине и подстицање грађана да уче нове језике. Осим подизања нивоа свести о значају учења језика код људи свих старосних доба и током целог зивота, међу главним циљевима Европског дана језика су промоција језичке разноврсности и међукултурног дијалога међу народима.

Ове године Европски дан језика жели да истакне да језици могу да отворе и нове културне и професионалне хоризонте, осим што су инструмент који олакшава излазак на тржисте рада или промоцију на професионалном плану. Широм Европе биће организоване многе манифестације за децу и одрасле: предавања, семинари, радио и телевизијски програми. Културни институти, међународне организације и школе језика представиће своје програме, а посетиоци свих узраста могу учествовати у активностима и научити пуно о језицима и културама.

Културни центар И.Р. Ирана ће у оквиру ове манифестације представити своје активности, између осталог и свој програм за учење прсијског језика који се већ дуги низ година спроводи у оквиру курса персијског језика. Заинтересовани могу посетити наш штанд у Галерији "Прогрес" у Кнез Михаљовој бр. 27, у среду 26. септембра 2012. године од 11:00 до 20:00 часова, и ближе се упознати са нашим активностима. Поред тога у наведеном термину ће се вршити и упис полазника курса персијског језика за школску 2012/2013 годину. Након завршетка манифестације заинтересовани полазници на курс се могу пријавити од 27. септембра до 10. октобра у просторијама Културног центра Ирана, улица Незнаног јунака бр. 32, радним даном од 09:00 до 15:00 часова.

Полазници који уписују било који од четири нивоа, плаћају годишњу чланарину која износи 5.000 динара. Овај износ покрива трошкове уџбеника и пратећег наставног материјала за текућу школску годину, чланство у библиотеци Културног центра, као и бесплатне улазнице за Фестивал иранског филма и остале манифестације које Културни центар организује у току школске године.

Настава почиње у првој половини октобра, а о тачном датуму почетка наставе полазници ће бити благовремено обавештени.

Ближе информације заинтересовани могу добити на бројевима телефона:

011/3672564 и
011/2660386.

Напомена:
- За пријаву је потребно понети фотокопију личне карте и две фотографије (3x4 цм). 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)