Директор Културног центра И.Р. Ирана од 2016. до 2018. године

Др Мохсен Солејмани, директор Културног центра Исламске Републике Иран у Србији и изванредни директор Културног центра Исламске Републике Иран у Црној Гори и Македонији.

Пре избора на место директора Културног центра Исламске Републике Иран у Београду, др Солејмани је обављао низ других функција у институцијама уметности и културе.

Рођен је 1959. године у Техерану. Дипломирао је енглеску књижевност на универзитету Аламе Табатабаи у Техерану и докторирао у области дечије књижевности.

Озбиљну књижевну каријеру започео је од 1980. године и до сада је написао и превео око 100 радова у области књижевне критике, наративних принципа и прозних књижевних дела. Поред первођења и ауторских књижевних дела, писао је и за радио и телевизију, а око седам годна и за штампу. Поред тога у више наврата је био и књижевни и уметнички уредник у разним часописима и новинама као што је популарни ирански лист "Хамшахри", као и главни и одговорни уредник више часописа као што је "Ђонге суреха".

Два пута је био члан жирија награде "Књига године", једном члан жирија награде "Ђалале Але Ахмар", а једну годину је провео у управном одбору Удружења дечијих и омладинских писаца.

Др Солејмани је такође држао предавања о књижевности на универзитетима, факултетима и центрима за културу и уметност. Поред тога је годинама држао предавања из области писања фикције, а предавао је и на Факултету ликовних уметности Техеранског универзитета.

Др Солејмани је део свога живота провео бавећи се активностима у области међународног културног менаџмента. Дужи низ година је био виши стручњак за међународну културу, а неколико година је провео на функцији културног представника И.Р. Ирана у Великој Британији и Сједињеним Америчким Државама.

Директор Културног центра И.Р. Ирана од 2013. до 2016. године

Др Махмуд Шалуи, директор Културног центра Исламске Републике Иран у Србији и изванредни директор Културног центра Исламске Републике Иран у Црној Гори и Македонији.

Рођен је 1966. године у граду Изе у покрајини Хузестан где је живео до краја средње школе. Током високог образовања похађао је студије из упоредне религије и исламског мистицизма. Са љубављу и преданошћу које је још у својој младости почео да гаји према персијској култури и књижевности, као и знаменитим песницима као што је Џелалудин Мухамед Моулави, Шалуи се посветио истраживању и написао неколико дела међу којима се могу навести "Јединство религија и Мевлана", у издању Истраживачког центра за културу, уметност и информације, и "Ја сам муслиман - преглед живота, поезије и мисли Сохраба Сепехрија", у издању Друштва "Понос Ирана". Пре избора на место директора Културног центра Исламске Републике Иран у Београду, Шалуи је обављао низ других функција, међу којима су:

- Генерални директор за образовање и развој Министарства културе и исламске упуте;
- Директор Центра за планирање и образовање људских ресурса Министарства културе и исламске упуте;
- Генерални директор одсека за визуелне уметности Министарства културе и исламске упуте;
- Директор Музеја савремене уметности у Техерану;
- Директор за културу и исламску упуту покрајине Исфахан;

Поред наведених функција био је члан неколико одбора за питања из области науке, уметности и културе:

- члан савета за наставно планирање Универзитета за технологију и примењене науке и директор групе за културу и уметност;
- члан високог савета за образовање и просвету - Комисије за питања статута и прописа о образовању;
- члан управног одбора Фонда за подршку уметника, писаца и новинара;
- уметнички директор и представник Исламске Републике Иран на 53. и 54. Венецијанском бијеналу.

 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)