О нама

Добродошли у Културни центар Ирана у Београду

Захваљујући богатом наслеђу у свим доменима људског стваралаштва - уметности, фолклору, језику, религији и филозофији - иранска култура је стекла светску афирмацију, коју Културни центар у Београду настоји да представи грађанима Србије. Иранска цивилизација припада реду оних цивилизација које су током вишемиленијумског трајања изнедриле једну од најсјајнијих култура на свету.

Културни центар И. Р. Ирана постоји од 1990. године када почиње да ради на промоцији иранско-исламске културе у то време југословенској, а сада српској јавности.

Активности Културног центра се крећу у неколико основних праваца: од издавачке делатности и организовања курсева за учење персијског језика, преко одржавања фестивала филма и организовања изложби и различитих културних манифестација.

 


Издаваштво

Културни центар Ирана је један од ретких, ако не и једини страни културни центар чије се издаваштво од самог почетка, кроз преводе на српском језику, обраћало домаћем читаоцу. У намери и жељи да му што боље и верније представи своје богато књижевно наслеђе, објављена су многа дела како персијских класика, тако и савремених аутора. Занимљив и значајан је допринос Центра у објављивању књига из области оријенталистике (О персијској књижевности, Хафиз и Гете, Ризница персијске поезије, Историја персијске књижевности, Иранолошка истраживања и најистакнутији иранолози на територији претходне Југославије). Последње издање под називом Мухамед (с.а.в.с.) - узвишени морал Божјег посланика, доноси изабрана поглавља из животописа о Посланиковом животу и мисији у светлу аутентичне исламске традиције.

Часопис НУР, тромесечник за културу и исламске теме, излази у континуитету од 1991. године, већ дуже време је једини и релевантни часопис на овим просторима који се бави филозофијом и духовношћу Истока, и разним аспектима иранске културе. До сада је изашло 56 бројева овог часописа који се дистрибуира и у републике бивше СФРЈ. Значајан део његових текстова чине прилози из пера домаћих аутора који обухватају широк тематски спектар, од међурелигијског дијалога, преко компаративне религије, до поезије и прозних радова. (више)

Курс персијског језика

Курсеви за учење персијског језика пружају могућност полазницима да науче персијски језик, који као и српски, потиче из индоевропске групе језика. На персијском су, стварајући непролазна дела, писали великани писане речи као што су Фирдуси, Са’ди, Хајам, Хафиз и Руми. Курс персијског језика који обухвата четири ступња похађао је велики број грађана Србије, међу којима је највише студената. Комплетан курс обухвата четири ступња - почетни I, почетни II, средњи и виши. Од школске 1999. године персијски језик се изучава као изборни предмет на Одсеку за оријенталистику Филолошког факултета у Београду. Интересовање грађана за изучавање овог језика свакодневно расте, а на упису за 2005/06 оборен је рекорд, када се пријавило преко 300 полазника. Иначе, најуспешнији полазници курса имају могућност одласка у Иран, на додатни, двомесечни курс за усавршавање персијског језика. (више)

Фестивал филма

Својим сјајним остварењима ирански филм већ две деценије фигурира као једна од водећих и респектабилнијих националних кинематографија у свету. Једна од тајни глобалног успеха иранске кинематографије у свету пре свега је директан приступ темама које су од универзалног значаја, као што су породица, деца, традиција.

У сарадњи са домаћим филмским институцијама Ирански културни центар сваке године организује фестивал иранског филма. До сада је, у сарадњи са Југословенском кинотеком, одржано 12 фестивала иранског филма. Један од најзначајнијих, одржан 2004. био је посвећен стваралаштву Маџида Маџидија, редитеља светског реномеа, једног од оснивача модерне школе иранског филма и редитеља култних филмова „Деца неба“, „Боја раја“ и „Киша“, који је тим поводом и гостовао у Београду.

Осим тога, велики број иранских стваралаца активно и успешно учествује на домаћим фимским манифестацијама, фестивалима као што су ФЕСТ, Београдски фестивал документарног и краткометражног филма и Међународна смотра археолошког филма. Гран при 51. београдског фестивала документарног и краткометражног филма припао је иранском филму „Нојева барка“ иранске редитељке Судабе Бабагап, а кратки филм „Хладни дах“ Акбара Шахбазија, добитник је „Златне маслине“, највишег признања у категорији играног програма на Деветом Међународном ТВ фестивалу Бар 2004. (више)

Остале манифестације

КЦ Ирана је организатор бројних семинара, округлих столова и скупова научног, књижевног и религијског карактера. У сарадњи са Гете институтом и Филолошким факултетом приређен је скуп «Хафиз и Гете» о утицају Хафиза, највећег персијског лиричара на најпознатијег немачког песника, Гетеа. Два семинара одржана су у част двојице домаћих оријенталиста - Фехима Бајрактаревића, оснивача Катедре за оријенталистику и преводиоца Хајамових рубаија (2002) и академика Јашара Реџепагића, признатог иранолога и оријенталисте (2004). У сарадњи са Српском православном црквом и Међурелигијским центром, и уз учешће бројних религијских ауторитета и представника верских заједница, 2003. године је одржан скуп о сличностима између православља и ислама.

Циљ традиционалне манифестације „Дани иранске културе“, која се одржава у фебруару сваке године, јесте упознавање домаће јавности са богатим културно-уметничким наслеђем Ирана. У оквиру ове манифестације приређено је више изложби тепиха, руктоворина, репродукција слика, калиграфија, минијатура и инкрустације. Одржано је више концерата на којима су наступили ирански музичари, групе попут „Мардане Хода“, „Месиха“, „Аваје дел“, и том приликом су љубитељи оријенталног звука имали ретку прилику да уживају у чарима њиховог музицирања. Велику медијску пажњу привукла је Прва ревија женске одеће, када су креације младих иранских креаторки изазвале право усхићење међу посетиоцима.

Аудио, видео и CD клуб, библиотека

Културни центар Ирана располаже богатим аудио, видео и CD материјалима са различитим садржајима образовног, верског и музичког карактера. Видеотека Центра поседује преко 500 наслова са играним, документарним и серијским филмовима, од којих су неки преведени на српски језик. CD материјали обухватају музичке, едукативне и туристичке садржаје, затим енциклопедијска издања, изборе из персијске поезије, као и CD за мултимедијално учење персијског језика. Фонд библиотеке броји неколико хиљада наслова из различитих области - филозофије, књижевности, религије, историје и других. Чланство у библиотеци и клубу је бесплатно. Аудио и компакт дискови и други материјали могу се купити у Културном центру.

 
Галерија слика

Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)