Чахар Махал ва Бахтијари
Општи подаци
Покрајина Чахар Махал ва Бахтијари налази се на обронцима планинског венца Загрос, између покрајине Есфахан, са којом се граничи на истоку и на северу, и покрајина Хузестан на западу и Кохкилујех ва Бојер Ахмад на југу. Самим тим што се налази на обронцима планина, разлика у надморским висинама доминира рељефом ове покрајине. Највиша тачка лежи на 4.548 метара надморске висине и налази се на западу, док источни део ове покрајине лежи на далеко мањој надморској висини. На обронцима планина у овој покрајини извиру неке од већих иранских река, попут реке Зајандех Руд и Карун.

Историјска позадина ове провинције везана је за иторију племена Бахтијари, које пак порекло води од племена Лура, односно Лор-е-Бозорг (Великих Лура) који су играли значајну улогу у читавој историји древне Персије. На жалост, услед номадског начина живота ових племена, не постоји довољно историјских и археолошких налаза који би ближе сведочили о њиховој и о историји покрајине Чахар Махал ва Бахтијари.

С друге стране, специфичан начин живота номадских племена у богатом и разнолоком природном окружењу ове покрајине, њихов аутентичан фолклор и обичаји, ношње и ритуали, музика и плес, и дан данас представљају једну од јединствених атракција ове покрајине.
Број становника : 857.910
Површина : 28.559 km²
Надморска висина : 2.000 m
Просечна температура : 12,8 ° C
Градски центри
Ардал
Боруђен
Фарсан
Лордеган
Шахр-е-Корд
Изврнуте лале

Историјски споменици
   
Мост Заман Кан, Шахр-е-Корд
Тунел Кух Ранг, Челгерд
Замак Чалоштор, Шахр-е-Корд
Замак Дезак, Шахр-е-Корд
Замак Ђонаган, Шахр-е-Корд

Замак Ђонаган

Мост Заман Кан

Религијски споменици
   
Џамија Кејан Ђаме', Шахр-е-Корд
Имамзадех Халимех и Хакимех, Шахр-е-Корд
Џамија Кејан Ђаме'

Природне лепоте
   
Водени природни резерват Чогахор, Лордеган
Обале реке Зајандех Руд
Планински венац Дена, Шахр-е-Корд
Слапови Кух Ранг, Челгерд

Слапови Кух Ранг

Култура и уметност
   
Племена
Рукотворине
Рукотворине