Фарс
Општи подаци
Покрајина Фарс налази се на југу Ирана. На северозападу се граничи са покрајинама Есфахан и Кохкилујех ва Бојер Ахмад, на истоку са покрајинама Јазд и Керман, на југу са покрајином Хормозган, а на западу са покрајином Бушехр.

Планински венац Загрос који се протеже од северозапада ка југоистоку дели покрајину Фарс на две одвојене географске регије. Захваљујући оваквом рељефу, у покрајини Фарс постоје три засебне климатске области - планинска на северу и североистоку, умерена у централним деловима покрајине, и топлија низијска на југу и југоистоку покрајине.

Покрајина Фарс сматра се једним од најстаријих центара цивилизације и једном од најзначајнијих области древног Персијског царства. Одатле су пре појаве ислама два највећа персијска владара, Курош (Кир) и Ардешир Бабакан ширили своје династије и царства. Мноштво историјских споменика и дан данас сведочи о славним данима древне Персије, као и о бројним освајањима из времена након појаве ислама. Још од давнина ове просторе су насељавала и дан данас их насељавају бројна племена и националности из других делова света, тако да и са културолошког аспекта покрајина Фарс представља једну од најбогатијих регија у Ирану.
Број становника : 4.336.878
Површина : 133.000 km²
Надморска висина : 1.491 m
Просечна температура : 16,8 ° C
Градски центри
Абадех Казерун
Бованат Ламерд
Дараб Лар
Еклид Мамасани
Естахбан Марвдашт
Фаса Најриз
Фируз Абад Сепидан
Џахром Шираз
Хафизова гробница

Историјски споменици
   

Фарс је покрајина од највећег историјског значаја за Иран. У њој је било смештено средиште државног, друштвеног и културног живота древне Персије. На врховима планине Рахмат, на заравни Марвдашт, леже остаци древног Персеполиса (Тахт-е-Џамшид), Изградња овде смештених палата започела је у време Дарија И године 521. пре н.е., а завршена је тек након више од 150 година.

Улаз у овај комплекс формира дворедно степениште од 110 ниских али широких степеника. На врху степеништа налази се улаз "Велика Капија", означан са две статуе које приказују бика са људским телом и крилима. Из палате воде два излаза, један ка југу и један ка истоку. Јужни излаз повезан је са палатом Ападана. Тахт-е-Џамшид заузима површину од 125 хиљада метара квадратних, и подељен је по секторима на јавне и репрезентативне објекте, мање приватне палате, Краљевску ризницу и тврђаву. Поред палате Ападана, од значаја су још и гробнице Ардешира И и ИИ, Палата Дариуша И и Мала палата или Капија свих народа, где су на три тада позната језика уклесане речи које су касније послужиле као основа за Повељу УН о људским правима.

Персеполис је 330. године пре н.е. претрпео страховита разарања од стране војске Александра Македонског који га је спалио, али и поред тога, преостале рушевине довољно сведоче о величанствености негдашње славе, моћи и умећа древних персијанаца.

Поред Персеполиса, у провинцији Фарс културно-историјски значај имају и следеће локације и објекти:

Бишапур, Казерун
Фируз Абад Храм ватре, Фируз Абад
Гробница Шах Шуђа, Шираз
Хафизова гробница, Шираз
Курошев (Киров) Храм, Марвдашт
Купатило Вакил, Шираз
Мост Банд-е-Амир, Марвдашт
Музеј и здање Афиф Абад, Шираз
Музеј и здање Наренџестан Кавам, Шираз
Натписи у Накш-е-Рађаб, Марвдашт
Натписи у Накш-е-Ростам, Марвдашт
Натписи у Накш-е-Шапур, Казерун
Палата Сасанида, Сарвестан
Пасаргадае, Марвдашт
Пећина Танг-е-Чоган, Казерун
Са'дијева гробница, Шираз
Славолук Мошир, Шираз
Вакил Базар, Шираз
Персеполис (Велика капија)

                                            Палата стотину стубова

Персеполис (реконструкција)

Рељефи Персеполиса
Натпис клинастим писмом


Религијски споменици
   
Џамија Атик Ђаме' (Ходаиханех), Шираз
Џамија Насирол Молк, Шираз
Џамија Вакил, Шираз
Маузолеј Шах Чераг, Шираз
Џамија Насирол Молк

Природне лепоте
   
Башта Ерам, Шираз
Башта Голшан, Шираз
Језеро Махарлу, Шираз
Језеро Паришан, Казерун

Башта и здање Ерам

Култура и уметност
   
Музеј Наренџестан, Шираз
Музеј Парс, Шираз
Музеј Персеполис, Марвдашт
Племе Кашкаие
Рукотворине
Војни музеј Афиф Абад, Шираз
Музеј Наренџестан