Мазандаран
Општи подаци
Покрајина Мазандаран налази се на северу Ирана. На северу излази на Каспјско језеро, док се на истоку граничи са покрајином Голестан, на југу са покрајинама Техран и Семнан, а на западу са покрајином Гилан.

Географски, покрајина Мазандаран се може поделити на две регије - планинску и приморску, с обзиром да планински венац Алборз попут дивовског зида ограђује приморску област и равницу уз обале Каспијског језера. Услед разноврсних климатских утицаја, покрајина Мазандаран одликује се у највећем делу умереном и пријатном климом, те се због тога, а такође и захваљујући обиљу природних лепота и близини Техерана, сврстава у водеће рекреативне и туристичке регије Ирана.

Што се историје тиче, не постоји пуно података о старијој историји покрајине Мазандаран, а мало је и историјских споменика из новије историје, углавном захваљујући климатским утицајима. Оно што је познато, указује да је по доласку Аријанаца на ове просторе Мазандаран био под управом Ахаменидских владара, као и да је често бивао уточиште бројним племенима попут Балуча, Турака, Лора, Афганаца, Грузијаца, и Јермена, који су и до дан данас одржали своје обичаје и начин живота. Поред тога, на овим просторима су живели и стварали неки од најзначајнијих учених људи и песника Ирана, попут Ниме, најпознатијег савременог иранског песника.
Број становника : 2.922.432
Површина : 46.645 km²
Надморска висина : 40 m
Просечна температура : 15 ° C
Градски центри
Амол Нур
Бабол Ношахр
Баболсар Каем Шахр
Бехшахр Рамсар
Чалус Сари
Махмуд Абад Савад Кух
Нека Тонекабон
Шуме Мазандарана

Историјски споменици

 
 
Комплекс Фарах Абад (Сафави), Сари
Мост Мохамад Хасан Кана, Бабол
Палата Темишан, Нур
Тврђава Баладех, Нур
Палата Тамишан

Религијски споменици
   
Џамија Сари Ђаме', Сари
Имамзадех Абас, Сари
Имамзадех Абдолах, Амол
Имамзадех Ебрахим, Амол
Имамзадех Јахја, Сари
Имамзадех Абдолах

Природне лепоте
   
Долина Се Хезар (3000), Тонекабон
Каспијско језеро, Мазандаран
Језеро Естахре-е-Пошт, Нека
Језеро Валашт, Чалус

Поглед са планинских врхова Мазандарана

Култура и уметност
   
Музеј Кандолос и Павиљон културе, Нур
Рукотворине
Сеоска кућа