Кохкилујех ва Бојер Ахмад
Општи подаци
Покрајина Кохкилујех ва Бојер Ахмад налази се у централној области југоисточног Ирана. На северу се граничи са покрајином Чахар Махал ва Бахтијари, на истоку са покрајинама Есфахан и Фарс, на југу са покрајином Бушехр, а на западу са покрајином Хузестан.

Покрајина Кохкилујех ва Бојер Ахмад карактерише се у на јвећој мери планинским рељефом. Тачка са највећом надморском висином јесте врх планине Дена од 4.409 метара, док најнижа област ове покрајине лежи на надмоској висини од 500 метара. Планински венац Загрос протеже се од североистока до југозапада покрајине Кохкилујех ва Бојер Ахмад, док се тропске области налазе у јужним и западним деловима покрајине. Могло би се рећи да планина Дена, један од огранака планинског венца Загрос, са више од двадесет врхова различите надморске висине, представља Хималаје у малом.

Покрајина Кохкилујех ва Бојер Ахмад је у недавној прошлости представљала један од округа покрајине Фарс. Непосредно након немира у Бојер Ахмаду 13. јула 1963. године Кохкилујех ва Бојер Ахмад је издвојен из састава покрајина Фарс и Хузестан. Марта месеца 1974. године данашња област Кохкилујех ва Бојер Ахмад је и званично добила статус покрајине.
Број становника : 634.299
Површина : 16.264 km²
Надморска висина : 1.880 m
Просечна температура : 14,8 ° C
Градски центри
Бојер Ахмад (Јасуђ)
Гачсаран
Кохкилујех (Дехдашт)
Племена Бојер Ахмада

Историјски споменици

 
 
Догур-е-допа Храм ватре, Гачсаран
Град Шапур Сити (древни Дехдашт), Дехдашт
Тврђава Дохтар, Јасуђ
Тврђава Дохтар

Религијски споменици
   
Имамзадех Биби Хакимех, Гачсаран
Имамзадех Биби Хакимех

Природне лепоте
   
Језеро Мур Зард Зилаи, Јасуђ
Мочваре Барм Шир, Јасуђ
Водопад Маргун, Јасуђ
Заштићени резервати планине Дена, Бојер Ахмад

Заштићени резервати планине Дена

Култура и уметност
   
Локална музика и фолклор Бојер Ахмада
Племенске насеобине Бојер Ахмада
Рукотворине
Племенске рукотворине