Илам
Општи подаци
Покрајина Илам налази се на западу Ирана. Граничи се са покрајинама Хузестан на југу, Лурестан на истоку и Керманшах на северу, а на западу са Ираком у дужини од 425 километара.

У геолошком погледу, покрајина Илам занимљива је по два скоро паралелна геолошка набора на северозападу и југоистоку покрајине који потичу из Мезозоика и Кенозоика. Северни и североисточни делови покрајине су планински, док се у западним и југозападним деловима налазе простране низије. Покрајина Илам спада у топлије регије Ирана, међутим, услед дејства различитих метеоролошких утицаја неретко се дешава да у различитим деловима покрајине истовремено владају три различита годишња доба.

Што се историје тиче, археолошка открића указују да је негде око 4.000 година п.н.е. ово подручје насељавало племе Гути, које је нешто касније потиснуло племе Каси са Кавказа. Веродостојни историјски подаци сведоче да је територија Илама у то доба била једна од значајнијих области древног Еламитског царства. И доцније, у доба Сасанида, ова покрајина представљала је регион од значаја, чему сведоче и бројни историјски споменици.

Покрајина Илам данас је насељена припадницима различитих номадских племена чији је разнолики обичаји и традиције чине шареноликом и привлачном.
Број становника : 545.787
Површина : 19.086 km²
Надморска висина : 1.363 m
Просечна температура : 16,6 ° C
Градски центри
Абданан Илам
Аиван Мехран
Дарех Шахр Ширван ва Чардавол
Дехлоран    
Утврђење Вали

Историјски споменици
   
Бахрам-е-Чубин кланац, Дарех Шахр
Дарех Шахр Храм ватре, Дарех Шахр
Мост Гавмишан, Дарех Шахр
Натпис у Тахт-е-Кану, Илам
Тврђава Шеих Макан, Дарех Шахр
Утврђење Вали, Илам
Тврђава Шеих Макан

Религијски споменици
   
Имамзадех Салех, Дарех Шахр
Џабер маузолеј, Дарех Шахр
Имамзадех Салех

Природне лепоте
   
Језеро Сијах Гав, Илам
Пећина Зинеган, Илам
Национални парк Голестан, Горган

Водопади Ловех

Култура и уметност
   
Рукотворине
Рељефасти ћилим из Илама