Занђан
Општи подаци
Покрајина Занђан налази се на северозападном платоу централног Ирана. На истоку се граничи са покрајинама Гилан и Газвин, на западу са покрајинама Западни Азербејџан и Курдестан, на северу са покрајинама Источни Азербејџан и Ардабил, а на северу са покрајином Хамадан. Покрајину Занђан може се поделити на две регије - равничарску, која чини већи део покрајине, и планинску, која се налази на северу покрајине.

Занђан важи за једну од покрајина са најбогатијом историјском позадином. У њој су нађени остаци насеља из периода од седмог до трећег миленијума пре нове ере. Штавише, налазишта из другог и трећег миленијума пре нове ере сведоче о веома развијеној и напредној цивилизацији која је у то доба постојала у области централног Ирана.

Према асиријским подацима, у деветом веку пре н.е подручје данашњег Занђана звало се Андија, а становништво је одржавало везе са племенима Гути и Лулуби насељеним на падинама планинског венца Загрос. Ковани новац који је пронађен у области Хода Бандех потиче из времена Ахаменида, а у доба Парта и Сасанида области Занђан Руд и Кезел Озан представљале су веома напредна подручја. Један од најзначајнијих историјских споменика из тог доба јесте Храм ватре Ташвир.
Број становника : 964.601
Површина : 39.369 km²
Надморска висина : 1.620 m
Просечна температура : 11,1 ° C
Градски центри
Абхар
Хода Бандех
Хорам Дарех
Мах Нешан
Таром
Занђан
Купола Солтаниех палате

Историјски споменици

 
 
Купола Солтаниех, Абхар
Маузолеј Мола Хасан Кашија, Абхар
Маузолеј Кеидар Набија, Ахар
Пећине Даш Касан, Абхар
Здање Чалапи Окли, Хода Бандех
Занђан Базар, Занђан
Орнаменти куполе Солтаниех палате

Религијски споменици
   
Џамија Занђан Ђаме' (сејед), Занђан
Имамзадех Есмаил, Абхар
Имамзадех Сејед Ебрахим, Занђан
Имамзадех Зеидолкабир, Абхар
Имамзадех Есмаил

Природне лепоте
   
Река Кезел Озан, Занђан

Пејзаж из долине реке Кезел Озан

Култура и уметност
   
Антрополошки музеј Занђана, Занђан
Рукотворине
Антрополошки музеј Занђана