Газвин
Општи подаци
Покрајина Газвин налази се на северном ободу централног иранског платоа, и географски представља мост који повезује главни град Ирана Техеран са северним и западним областима земље. Ова покрајина се на северу граничи са покрајином Гилан, на истоку са покрајином Техран, на југу са покрајинама Маркази и Хамадан, и на западу са покрајином Занђан.

Географски, ова покрајина би се могла поделити на брдскопланинску и равничарску регију. Планинске области налазе се на северу покрајине, док долине планинског венца Алборз леже на јужном ободу покрајине.

Историја покрајине Газвин започиње у доба Међана, око 9. века пре нове ере. У то доба, ова област бивала је изложена честим нападима племена из суседних земаља. С почетка исламске ере, град Газвин је представљао базу арапске војске, док је у раним годинама владавине династије Сафавида био проглашен престоницом земље. За време владавине Гађарида, Газвин је увек био један од најзначајнијих центара власти, захваљујући близини Техерана, док је током последњих деценија ова покрајина постала једна од значајних окосница развоја читаве земље. Газвин такође има и велики културни значај, будући да је изнедрио велики број веома значајних јавних личности, уметника и песника.
Број становника : 1.143.200
Површина : 34.408 km²
Надморска висина : 1.304 m
Просечна температура : 13,2 ° C
Градски центри
Бо'јин Захра
Газвин
Такестан
Џамија Алнаби

Историјски споменици

 
 
Гроб Хамдолах Мостофија, Газвин
Каравансарај Мохамад Абад Хорхе, Газвин
Харакан куле, Газвин
Музеј и павиљон Колах Фаранги, Газвин
Газвински базар, Газвин
Тврђава Аламут (Хасан Сабах), Газвин
Харакан куле

Религијски споменици
   
Џамија Алнаби, Газвин
Џамија Аминиех, Газвин
Џамија Газвин Кабир Ђаме', Газвин
Имамзадех Шахзадех Хосеин, Газвин
Таваница Имамзадех Шахзадех Хосеин
Таваница џамије
Кабир Ђаме'

Природне лепоте
   
Језеро Аван, Газвин

Језеро Аван у планинама Аламут

Култура и уметност
   
Музеј и павиљон Колах Фаранги, Газвин
Музеј у павиљону Колах Фаранги