Јазд
Општи подаци
Покрајина Јазд налази се у централном, планинском делу Ирана, значајном по бројним брдима, падинама, равницама и пустињским пространствима. Покрајина Јазд се на северу граничи са покрајинама Семнан и Есфахан, на истоку са покрајинама Хорасан Разави и Јужни Хорасан, на југу са покрајином Керман и на западу са покрајином Фарс.

Покрајина Јазд ризница је неких од најзначајнијих и највреднијих културних наслеђа из различитих раздобља дуге историје иранске цивилизације. Према бројним иранским легендама, историја људских насеобина на овом подручју датира још из времена пре трећег миленијума пре нове ере. Град Јазд одвајкада је знан као свето место, и током своје историје имао је виталну функцију у друштвеном животу Ирана.

Културне знаменитости ове покрајине обухватају и древне обичаје и традиције следбеника зороастеријанаца, које и дан данас својом шареноликошћу привлаче пажњу како туриста тако и локалног муслиманског становништва.

Поред тога, прелепе смарагдне долине, живописна села, извори, планински врхови и брда, пећине и зажтићени национални паркови, а нарочито пустињски предели, представљају још један низ атрактивних карактеристика ове централне иранске покрајине.
Број становника : 990.818
Површина : 72.156 km²
Надморска висина : 1.230 m
Просечна температура : 18,9 ° C
Градски центри
Абар Кух
Ардакан
Бафк
Мајбод
Мехриз
Тафт
Јазд
Џамија Амир Чакмак

Историјски споменици

 
 
Башта Долат Абад, Јазд
Чак Чаку (Пирсуз) Храм ватре, Јазд
Резервоари за воду, Јазд
Тврђава Наренџ (Нарин), Мајбод
Ветрењаче ("хватачи ветра"), Јазд
Каравансарај Пошт Бадам

Религијски споменици
   
Џамија Кабир Ђаме', Јазд
Џамија Мир Чакмак, Јазд
Имамзадех Абу Џафар, Јазд
Манастир Шеих Али Бењамин, Јазд
Маузолеј Сеједа Рокнедина

Природне лепоте
   
Башта Долат Абад, Јазд
Пустиња

Пустиња

Култура и уметност
   
Музеј Палате огледала, Јазд
Рукотворине
Врата Кабир џамије
Зидни мозаик
Кабир џамије