Општи подаци
Иран је колевка древне персијске цивилизације. Назив Иран изведен је из прото-иранске речи Арианам у значењу "земље аријанских народа", док први записи краља Ардешира I на средњеперсијском језику на каменом рељефу Накш-е Рустам помињу иранске народе под именом Еран, односно Ариан на партском језику.

У свету је Иран био познат под именом Персија још од 6. века пре н.е. па све до 1935. године, када је тадашњи краљ Реза Шах од међународне заједнице затражио да се земља убудуће назива Иран. Пар година касније, иранска академска јавност је упутила протест Шаху, с тврдњом да се новим називом земља удаљује од својег културно-историјског наслеђа, те је 1959. године краљ Мохаммад Реза донео одлуку о званичној употреби оба назива - Иран и Персија. Тако се назив Иран углавном користио у званичном административно-политичком контексту, док се термин Персија користио у културно-историјском контексту. Након Исламске револуције 1979. године, установљен је нови назив - Исламска Република Иран, који је данас у званичној употреби.
Исламска Република Иран налази се у југозападној Азији, заузимајући површину од 1.648.000 квадратних километара. На северу излази на Каспијско језеро, и граничи се са Туркменистаном, Азербејџаном и Јерменијом. На истоку се граничи са Авганистаном и Пакистаном, а на западу са Турском и Ираком. Јужни делови земље излазе на Персијски залив и на Оманско море. Укупна дужина копнених граница Ирана износи 5.170 километара, а водених 2.510 км. Најнижа тачка налази се у области Каспијског језера, на надморској висини од -28 метара, док највишу тачку представља врх планине Дамаванд на надморској висини од 5.671 метара.
Број становника Ирана, према цензусу од новембра месеца 2006. године, износи 70.495.782. Етнички састав становништва је следећи: Персијанци 51%, Азери 24%, Гилаки и Мазандарани 8%, Курди 7%, Арапи 3%, Лури 2%, Балучи 2%, Туркмени 2%, и остали 1%.
У погледу религије, ислам је најзаступљенија вероисповест. Око 98% становништва су муслимани, од тога 89% шиити а 9% сунити, док припадника осталих вероисповести попут зоростријанске, јеврејске и хришћанске, има око 2%. У погледу религије, ислам је најзаступљенија вероисповест. Око 98% становништва су муслимани, од тога 89% шиити а 9% сунити, док припадника осталих вероисповести попут зоростријанске, јеврејске и хришћанске, има око 2%.
Када је реч о језицима, и ту доминира изразита разноликост. Више од половине становништва Ирана, око 58%, говори персијским језиком или неким од његових дијалеката, док туркијским језицима или дијалектима говори 26% популације, курдским 9%, лурским 2%, балучи језиком 1%, арапским, 1%, турским 1%, док су остали језици заступљени са око 2%.
Становништво је углавном сконцентрисано на северу, северозападу и истоку земље где умерена клима погодује развоју пољопривреде, индустрије и осталих привредних делатности, као и уз обале Каспијског језера и Персијског залива. Централне области Ирана слабо су насељене или су готово потпуно ненасељене с обзиром да ови делови земље леже под пустињом.
Иран је подељен на тридесет покрајина (остан), које представљају засебне административне области. Покрајине се деле на округе (шахрестан), а ови даље на реоне (бакш) и дистрикте (дехестан). Главни град и административно средиште Ирана јесте град Техеран са 7,7 милиона становника у ужем градском подручју, односно око 13 милиона становника укључујући и популацију у предграђима. Техеран је град који се захваљујући етничком саставу свога становништва још назива и "град 72 нације". Други већи градови јесу Машхад са 2,8 милиона становника, Есфахан са око 2 милиона становника, затим Караџ, Табриз, Шираз, и други.
Иранска валута је Риал (IRR), интернет домен је .ir, позивни број +98, а локално време (IRST - иранско стандардно време) је +3:30 UTC/GMT.
 
О Ирану