Династија Пахлави

Фебруара 1921, Реза Кан, командант персијске козачке бригаде у Газвину, повео је војску на Техеран и захваљујући добро припремљеним плановима заузео престоницу. Уз подршку дисциплиноване и јединствене армије и британску помоћ, Реза Кан је успео да порази све своје противнике и супарнике и тако припреми терен за сопствену власт и владавину. Реза Кан је крунисан 1926. године. Тврдећи да је противник империјализма, придобио је подршку интелектуалаца, свештенства и народа. Истовремено, полако откривајући своју праву природу, јачао је своју опозицију против исламских и културних традиција. Године 1935. забранио је женама да носе зар. То је изазвало снажан отпор народа а у Машхаду је одржан огроман скуп против ове забране. Улема (духовне вође) оштро су критиковале овакву политику Резе Кана. То је изазвало велики покољ, које су оружане снаге извршиле у џамији Гораршад.

За време 16 година проведених на власти, Реза Кан је увео многобројне мере како би иранском друштву утиснуо печат западњачког карактера, служећи се при томе диктаторским методама. Реза Кан је абдицирао у корист свог сина Мухаммеда Резе Пахлавија. Због опште слабости и распадања подјармљивачког административног апарата управног тела и војске, Мухаммед Реза Пахлави није био у стању да настави да влада истом гвозденом руком по узору на диктаторску власт свог оца. Тако је после двадест година подјармљености завладао период релативне слободе. У тој атмосфери, одвијале су се различите политичке активности које су касније довеле до национализације. Покрет за национализацију нафте, имао је за циљ да оконча британску експлоатацију и оствари праву независност и и територијални интегритет државе.

21. јула 1951. године, таласи буне и немира захватали су све иранске градове. Непосредни разлог била је оставка др Мосадека на месту премијера, изазвана шаховим одбијањем да др Мосадеку додели министарство рата. Шахове снаге отвориле су ватру на народ. Краљ је убрзо схватио да је погрешио. Због тога је уклонио привремену владу, а др Мосадек је био поново позван да образује нову владу. Међутим, тада су се међу руководиоцима покрета појавили оштри расцепи, што су искористили шахови агенти у сарадњи са америчким елементима и збацили националну владу др Мосадега у време док се шах налазио у иностранству.

После тог државног удара, шах се вратио у Иран, Мосадек је био ухапшен, а у земљи проглашено ванредно стање. Тада су укинуте све слободе које су претходно биле дозвољене. Једина разлика после 19. августа била је промена шахових господара. Док су Британци били ослабљени, Американци су стицали већу власт и вршили утицај на политичке, привредне и културне прилике Ирана.

 
О Ирану