Кинематографија

До пре победе Револуције у иранској кинематографији владала је суморна и жалосна стварност. Филмска уметност у Ирану пре победе револуције била је средство за промицање порока у друштву које се налазило у рукама режима. Првим и другим планом реконструкције земље обухваћени су не само истакнути филмски уметници чиме је заштићен њихов материјални и уметнички статус, већ и они ствараоци који су се бавили Исламском револуцијом и наметнутим ратом. У првим годинама постојања Исламске Републике кинематографија није могла бити формирана према званичним стандардима и важећим мерилима. Дела која су створена у том периоду вукла су корене из минулих епоха, и била су лишена исламско- револуционарног идентитета. Први кораци које бележи постреволуционарна кинематографија са исламским обележјима потичу из 1984. и 1985. године, када су произведени филмови чији број, занемарујући уметничку вредност, 1983. износи шест остварења, следеће године осам, односно осамнаест у 1985.

Ако узмемо у обзир статистику филмске продукције, схватићемо да после победе Исламске револуције у Ирану 1979. године, а посебно у периоду реконструкције, иранска кинематографија у погледу квалитета и квантитета бележи значајан пораст: од осамнаест остварења у 1979, четрнаест у 1980, и једанаест у 1981, постепеним растом у току двадесет година стигло се до цифре од 75 филмова годишње. Ирански филмови су и пре победе Револуције учествовали на страним филмским фестивалима треће категорије, а пар њих и на престижнијим где су успели да освоје и понеку награду.

На почетку нових кинематографских активности у Исламској Републици Ирану, које су се реализовале одржавањем међународног филмског фестивала "Фаџр", период иранске кинематографије, који је повезан са програмом реконструкције и развоја, имао је значајан наступ и по први пут на највећем филмском фестивалу у Кану. Постепено сумноги међународни филмски фестивали и чланице Фиф-а почели са премијерним приказивањем дела познатих иранских аутора. Што се тиче броја снимљених филмова, иранска филмска продукција се 1995. године нашла меду десет првих земаља у свету. Филм "Деца неба" Маџида Маџидија ушао је у номинацију за Оскара 1998. године.

 
О Ирану