Ново доба Исламске Републике

Победа Хатамија на председничким изборима у мају 1997. године, као и излазак преко 30 милиона бирача на исте, није никог оставила равнодушним. Од укупног броја гласача, чак 86% је изашло на изборе, што је бројка која представља преседан чак и у већини водећих демократских земаља. Тежиште Хатамијеве предизборне кампање, усмерено на теме као што су култура, политика, политички развој, цивилно друштво и неконфронтација са светом, успело је да привуче велики број гласача. Ово је показало да је друштву, после установљења система и одређеног економског помака, неопходан и јасан план културног и политичког развоја. Избори и стварање слободне климе у издаваштву, јавном информисању и политичком критицизму, узроковало је да многи страни аналитичари признају да је Иран једна од најстабилнијих и најдемократичнијих земаља Средњег истока.

Било је логично што су ове промене поделиле и узнемириле непријатељске настројене снаге и опоненте исламског система Ирана. Опозиција у иностранству је бојкотовала председничке изборе и оштро осудила јединствено учешће различитих друштвених слојева на њима. Конференција председника исламских држава и долазак већине исламских лидера у Иран, супротно настојањима Америке, афирмисала је место и положај Исламске Републике Ирана у исламском свету. Осим тога, општа атмосфера конференције узроковала је да се значајно побољшају односи Ирана са осталим исламским земљама. Уследила је темељна промена у односу са Саудијском Арабијом. По завршетку конференције господин Хатами дао је интервју телевизијској мрежи ЦНН у коме је говорио о односима између Ирана и Сједињених Држава. Позивајући се на логичко расуђивање, он је објаснио сличности између Исламске револуције и Америчке револуције за независност.

Ако узмемо у разматрање процес Револуције у целини, њено кретање у односу на првобитне препреке и сметње, она сада има прогресивну путању, која се у погледу пораста политичких и друштвених слобода приближава свом зениту. Број јавних гласила и осталих публикација, биоскопа и издавачких кућа ни на који начин није упоредив са стањем у претходном систему. У области кинематографије Иран је развио специфичан стил који се надахњује револуционарном духовношћу и таквим виђењем човека, и који је доживео светску афирмацију.

 
О Ирану