Ширин Герами прва Иранка на првенству у триатлону

Уторак, 17. септембар 2013. године

Млада иранска спортисткиња Ширин Герами прва је Иранка у историји иранског спорта која је учествовала на Светском шампионату у триатлону.

Такмичећи се у финалу Светског шампионата које је одржано 15. септембра у Лондону, Герами је начинила историјски помак у погледу учешћа не само иранских, већ и свих спортисткиња муслиманске вероисповести на такмичењима ове врсте.

Спортисткињама муслиманске вероисповести до сада није било дозвољено да учествују на већини спортских манифестација услед исламских правила о облачењу која подразумевају да жене морају носити хиџаб, односно да им читаво тело мора бити покривено. Одбор Међународне триатлон федерације ове године је начинио прекретницу у том погледу, омогућивши иранској спортисткињи да се такмичи у одећи која је у складу са исламским правилима облачења.

"Веома сам поносна и захвална што ми је пружена прилика да се такмичим", изјавила је Ширин Герами по завршетку такмичења које је обухватало пливање на 1.500 метара, вожњу бицикла на 40 километара и трчање на 10 километара. Она је ову трку завршила за 2 сата, 42 минута и 12 секунди, но по њеном мишљењу овога пута резултат није био толико битан, већ сама чињеница да ће од сада и друге спортисткиње муслиманске вроисповести моћи да се такмиче у спортовима ове врсте.

Ирански председник Хасан Рохани, који је приликом ступања на дужност обећао да ће се залагати за равноправност жена, прокоментарисао је њено учешће на Светском шампионату као велики напредак и нову наду.

Герами је изјавила да је била пријатно изненађена овом реакцијом и додала да се нада да ће ово послужити као подстицај другим иранским спортисткињама да се у будућности такмиче у триатлону.

Осим одобравања и подршке на коју је наишла код осталих спортиста који су учествовали на Шампионату, Герами је на првом месту имала подршку организатора такмичења. Марисол Касадо, председница Међународне триатлон федерације, изјавила је да је Герами имала безрезервну подршку Федерације, те да ће и у будуће спортисткиње из Ирана моћи да рачунају да ће им Федерација изаћи у сусрет у смислу обезбеђивања услова за њихово учешће на сличним такмичењима.

 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)