Захра Немати спортисткиња године у свету

Четвртак, 30. мај 2013. године

Захра Немати, освајачица златне медаље у стреличарству на Параолимпијским играма у Лондону, добитница је награде „Дух Спорта“ Међународног института Спорт Акорд за најбољу спортисткињу на свету.

На Параолимпијским играма 2012. године у Лондону, ова двадесетосмогодишња спортисткиња поставила је светски рекорд у индивидуалном гађању рефлексним луком за жене, и тако постала прва жена у историји иранског спорта која је освојила злато како на Параолимпијским, тако и на Олимпијским играма. Она је на истом такмичењу са женском репрезентацијом Ирана освојила и бронзану медаљу у екипном гађању рефлексним луком.

Пре бављења стреличарством, Нематијева је била носилац црног појаса у теквандоу, све до 2004. године када је услед повреде кичме остала паралисана. Само две године након повреде почела се бавити стреличарством, и за само шест месеци успела да обезбеди запажено место на националним такмичењима. Упркос хендикепу, такмичила се на регуларним такмичењима против физички надмоћнијих спортиста, а на националном првенству освојила је треће место и позив да буде део иранске репрезентације. Од тада је освајала медаље на сваком такмичењу на коме је учествовала.

Свој први светски рекорд постигла је 2010. године на парастреличарском шампоинату Чешке, а већ следеће године га оборила на Светском првенству у стреличарству у Торину у Италији.

Церемонија уручивања ове истакнуте и вредне награде одржана је у Санкт Петербургу у Русији, у присуству председника Међународног олимпијског комитета, председника Олимпијског комитета Русије, министра спорта Русије и председника светских спортских федерација, као и осталих кандидата који су били номиновани за ту престижну награду. Награда Спорт Акорд додељује се оној особи која је направила највећа залагања и активности у некој спортској дисциплини. Овај институт сваке године одабира шест најбољих светских спортиста и тренера којима уручује престижну награду. Институт „Спорт Акорд“ са седиштем у Швајцарској има велику улогу у промовисању и подршци светских спортских федерација, спротских дисциплина, олимпијских и параолимпијских спортова у међународној заједници. 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)