56. међународни сајам књига у БеоградуНа овогодишњем 56. Међународном сајму књига у Београду под називом "Књиге спајају људе" који се одржавао од 23. до 30. октобра, Културни центар Ирана је, као дугогодишњи учесник, и ове године био присутан са својим разноврсним издаваштвом на српском језику са преко 50 наслова на разноврсне друштвене, културне и верске теме, као и са мултимедијалним садржајем у виду традиционалне музике, играних и документарних филмова и презентација, а није изостала ни изложба иранских традиционалних рукотворина.

Ове године, Културни центар Ирана је по први пут на свом штанду угостио две издавачке куће из Ирана. Наши суизлагачи били су Међународна асоцијација Ахлулбејт која се представила својим издањима са разноврсном тематиком енглеском језику и Организација "Ресане", произвођач компјутерског софтвера, која је између осталог представила уређај "Паметна оловка". Овај уређај јесте оловка која помоћу посебних сензора чита текстове из Кур'ана и потом их интерпретира гласовима најпознатијих светских учача Кур'ана као што су Абдолбасет, Алкорајра и други, и то на четири језика – арапском, персијском, енглеском и француском. Поред тога, уређај има могућност снимања гласа особе која с њим рукује, што је изузетно корисно при учењу изговора ајета из свете књиге. Овај уређај је први те врсте који се појавио на тржишту у исламском свету, и до сада је забележио велики успех, а заинтересовани су га могли купити на штанду Културног центра током трајања Сајма. Посетиоци су такође могли да набаве и компјутерске игрице на тему древних иранских митова и легенди, а које су се на тржишту појавиле на персијском и енглеском језику.

Министар вера Републике Србије, г. Богољуб Шијаковић, током своје посете штанду Културног центра са челницима Српске православне цркве изјавио је да би овај уређај могао да буде корисно помагало студентима теологије.

Трећи гост на штанду Културног центра Ирана била је издавачка кућа "Мула Садра" из Сарајева, која је ове година по први пут учествовала на Сајму књига у Београду, а која се представила читалачкој публици својим бројним издањима на разноврсне теме из области културе, књижевности и религије. 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)