18. септембар: Дан персијске поезије и књижевности

Четвртак, 19. септембар 2013. године
Осамнаести септембар, дан када је преминуо великан савремене иранске поезије Мохамад-Хасан Шахриар, важи за Дан персијске поезије и књижевности.

Културни центар И.Р. Ирана у Београду овим путем одаје почаст великом песнику Шахриару, и честита празник свим заљубљеницима и поштоваоцима иранске поезије и књижевности.

Персијска књижевност има дугу историју. Почела је да се записује од пре више од хиљаду година. Зачета је са првим песмама Авесте у зороастријанским светим књигама, а наставила је да расте и да се развија са великанима попут Рудакија, Фердосија, Незамија, Са'адија, Хафеза, Хајама и Мулавија, који у свету важе за врхунске мајсторе персијске књижевности и књижевности уопште.

Моћна, незаустављива река персијске поезије бујала је током своје историје, а на њеном путу у њу су се уливали бројни надахњујући извори, попут савременог песника Шахриара. Иран, земља поезије и књижевности, место је где живе и стварају нека од највећих имена у свету поезије и прозе. Свима њима заједничко је једно – да својом речју свету шаљу поруку мира, пријатељства и поштовања према људском бићу. Или, како то Са'ади каже:

Људска су бића сва једног бића део,
Једну душу творе и дух један цео.
Једнога ако невоља каква снађе,
Ни другима душа мира не може да нађе.
Ако за невоју људску осећаја немаш,
Право твоје није човеком да се називаш. 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)