Иран на 14. Међународној смотри археолошког филма

Петак, 22. март 2013. годинеПројекцијом немачких филмова "Палмира - поглед из васионе" Мартина Папировског и "Повратак фараона" Бертрама Ферага, у четвртак 21. марта у Атријуму Народног музеја почела је 14. Међународна смотра археолошког филма.

Манифестацију су отворили министар културе Србије Братислав Петковић и директор Гете института у Београду Матијас Милер-Вифериг као представник земље - почасног домаћина смотре, Немачке, а присутнима се обратила и вршилац дужности директора Народног музеја Бојана Борић Брешковић.

14. Међународну смотру археолошког филма организује Народни музеј у Београду у сарадњи са Гете институтом, Италијанским институтом за културу, Институтом Сервантес, Хеленским фондом за културу, Француским институтом и Културним центром Исламске Републике Иран, а смотра ће трајати од од 21. до 30. марта 2013. у атријуму Народног музеја.

Ове године биће приказана 24 филма из 8 земаља – Немачке (7) Италије (5), Шпаније (4), Француске (2), Грчке (2), Ирана (2), Македоније (1), Црне Горе (1).

Иран ће се ове године представити са два филма: Хомиан (2011) у режији Мехдија Асадија, који је на програму у понедељак 25. марта, и Парсjад. Древна иранска харфа (2011) чији је аутор Хамед Колајеие, а који ће бити приказан у суботу 30. марта.

Изабрани филмови одликују се високим научним квалитетом, али и атрактивним приступом културној баштини, те тако омогућавају не само стручњацима већ свима онима које привлаче старе цивилизације да се упознају са значајним и драгоценим светским споменицима. То су углавном новости и репортаже али и образовни филмови који представљају важна открића, изузетна достигнућа прошлости из различитих цивилизацијских периода. Публика ће, свакако, на атрактиван и интересантан начин бити упозната са најновијим археолошким истраживањима код нас и у свету.

Због великог интересовања публике предвиђено је да премијерне пројекције, које ће се сваког дана одржавати од 20 часова, репризирају сутрадан од 17 часова, а цена улазнице за једно вече је 100 динара.

Програм овогодишње смотре можете преузети
овде.

 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)