Културни центар Ирана на 12. Међународном сајму књига у Подгорици

Уторак, 2. мај 2017. године
Међународни подгорички сајам књига и образовања свечано је отворен у уторак 2. маја у гаражном делу тржног центра Delta City. Сајам је отворила добитница НИН-ове награде за роман године "Арзамас", Ивана Димић и том приликом истакла важност одржавања једне овакве манифестације не само за Црну Гору већ и за регион и шире.

"Надам се да књиге никада неће нестати, јер је процес читања нужан за свакога", казала је она.

"Дванаести Међународни подгорички сајам књига и образовања је пројекат који се може похвалити континуитетом и све већим бројем посјетилаца", казала је директорица Директората за високо образовање у Министарству просвјете Мубера Курпејовић.

"Посебно бих истакла значај овогодишњег сајма јер је објединио књиге, образовање и понуду за запослење. Наши будући ученици биће у прилици, имајући у виду значај каријерне оријентације, да се упознају са понудом наших средњих школа", казала је она.

Директор издавачке куће Нова књига Предраг Уљаревић истакао је да се године у издаваштву мере по сајмовима књига али, како је казао, сајмови књига ипак постоје због читалаца.

"Тек када један сајам привуче толико читалаца различитих генерација, навика, очекивања и интересовања, он је испунио разлоге свога постојања. Вјерујем да ће 12. Међународни подгорички сајам књига и образовања бити узбудљиво место открића нових књига, али и новог сусрета с књигама које су нам у неком тренутку значиле много или су нас чак мењале. Верујем да ће свако од нас, и многи који ће нам се придружити у наредним данима 12. Међународног подгоричког сајма књига и образовања, пронаћи барем по једну такву књигу у којој ће уживати, с којом ће проводити испуњено време, која ће га подстаћи на нова читања и истраживања, на нове сусрете и разговоре. Организујући 12. Међународни подгорички сајам књига и образовања заједно са Министарством просвете, и уз подршку и покровитељство Министарства културе, очекујемо да ће Сајам бити велика промоција издаваштва и образовања, и да ће на њему писци и читаоци, издавачи и библиотекари, медији и културне и образовне институције препознати свој отворени простор истинских могућности", казао је он.

Земља-гост 12. Међународног подгоричког сајма књига је Румунија, а како је најавио амбасадор те земље у Црној Гори Фердинанд Наги, посетиоцима ће, између осталог представити и занимљиву изложбу традиционалне ношње. Амбасада Румуније у Црној Гори у сарадњи са Националним музејем – село Димитрије Гушти у Букурешту нуди црногорској публици снажан поглед на лепоту и богатство румунских села.

Поред земље почасног госта на овогодишњем сајму књига учествују и други страни излагачи, а један од њих је и Културни центар И.Р. Иран из Београда, чије је присуство на овој манифестацији већ постало традиционално.

Поред бројних старих и нових издања, посетиоци иранског штанда имају прилику да виде и пригодну поставку иранских ручних радова, да погледају одабране видео записе о Ирану, као и да послушају композиције иранске традиционалне музике.

Улазница за сајам и ове године симболично кошта један еуро. Сајам ће бити отворен до 9. маја, а радно време је од 10:30ч – 21:30ч. 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)