Циклус иранског филма у Зрењанину

Понедељак, 25. фебруар 2013. године


У сарадњи са Културним центром И.Р. Ирана у Београду и иранском амбасадом, Културни центар Зрењанина организовао је Циклус иранског филма, у оквиру кога ће током последње две недеље фебруара зрењанинској публици бити представљена два филма која спадају међу најбоља остварења иранске кинематографије.  

У среду 20. фебруара и четвртак 21. фебруара приказан је филм "Боја раја" (1999). Овај култни филм иранског редитеља Мађида Мађидија, је породична драма у којој један члан породице из себичних разлога малтретира другог, односано насилник је отац а жртва син. Филм има фантастично симболичан завршетак – син страда у несрећи и чудом оживљава тек након што отац прође кроз агонију катарзе и схвати своје грешке. "Боја раја" емотивно је снажан и визуелно раскошан филм, пун лепих кадрова који бујају колоритом и осветљењем, снимљеним у брдовитом крају пуном дрвећа и цвећа. Посебно се истиче сложена карактеризација ликова.

У среду 27. фебруара и четвртак 28. фебруара публика ће имати прилику да ужива у филму "Овде гори светло" (2002) у режији Реза Мир Каримија. Филм је у жанру драме. Због болести срца старатељ једног светилишта принуђен је да нађе заменика. Међутим, нико није спреман да се прихвати посла заменика, због тешких услова и због тога што су изгубили веру у светилиште. Он је принуђен да тај посао понуди малоумном братанцу.

У среду, 6. марта и четвртак, 7. марта емитоваће се филм "Тепих од ветра" (2003) у режији Камала Табризија. У циљу оживљавања древог јапанског фестивала на коме су се пре више од 4 века користили персијски теписи, јапанска дизајнерка Кинуе и њен супруг Макото добијају задатак да осмисле персијски тепих који ће се користити приликом церемоније. Кинуе гине у саобраћајном удесу. Месец дана пре одржавања фестивала, Макото стиже у Есфахан са ћерком Сакуром која видно пати због губитка мајке. На њихово изненађење, ткање њиховог тепиха још није ни започето. За Макота то значи да ће изневерити не само организатора фестивала, него и своју покојну супругу. Породица и пријатељи човека који је био задужен за ткање тепиха схватају његов значај, и уз велики труд и упорност успевају да заврше тепих за само 20 дана. Како ткање одмиче, животне приче главних јунака се преплићу, те је у нити тог тепиха уткано пуно људске топлине, пријатељства и љубави.

У среду 13. марта и четвртак 14. марта биће приказан филм "Иза завесе од магле" (2004) Парвиза Шејх Тадија. Глувонеми дечак који се школује на селу, суочава се са невољама када у школу дође нови надзорник. Његова настојања да успостави контакт са дечаком и његовом мајком дечак погрешно схвата као надзорников покушај да заузме место његовог покојног оца, и да га одвоји од мајке.

У среду 20. марта и четвртак 21. марта публици ће бити представљен филм "Хајјат" (2005) у режији Голама Резе Рамезанија. Хајјат је дванаестогодишња девојчица која са својом породицом живи у идиличном селу у Ирану. Интензивно се припремала за предстојеће испите, у сеоској школи. Ноћ пред испит њен отац се фатално разболи и одведу га у болницу. Хајјат мора да се броне о млађој сестри на најважнији дан у њеном животу. Добри пријатељи покушавају да јој помогну да положи испите поред свега. Ипак, Хајјат није девојчица која лако одустаје...

У среду 27. марта и четвртак 28. марта биће приказан филм "Ноћ" (2007) Расула Садр Амелија. "Ноћ" је прича о младом полицајцу Мохсену кога током рутинске пратње заробљеника затекне снежна олуја. Закаснивши на последњи воз за Нехбандан, присиљен је да преноћи под истим кровом са старијим ухапшеником, доктором Хорамијем. Неповерљив и напет однос међу сапутницима распирују Мохсенова бојазан да ће закаснити на властито венчање заказано за три дана, као и докторова жеља да се ослободи лисица да би испунио жељу болесне мајке...


Пројекције филма су у малој сали Културног центра од 20 часова. Улаз је бесплатан.


 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)