Ученици персијског језика на усавршавању у ИрануПолазници курса персијског језика који већ дужи низ година организује Културни центар при Амбасади И.Р. Ирана у Београду, похађали су и ове године курс за усавршавање персијског језика и књижевности који се у Ирану организује за стране студенте већ 74. пут за редом. Ученице Марија Стојковић и Јелена Марић су у јуну месецу отпутовале у Иран како би похађале једномесечни курс персијског језика који је ове године био организован у Ширазу, граду песника и поезије, родном граду Хафеза и Са'дија у покрајини Фарс, престоници великог Кира, оснивача Персијског царства.

Свечани програм поводом почетка курса одржан је у суботу 25. јуна, а је програм отворио др Мохаммад Реза Дехшири, потпредседник Министарства за културу, истраживање и развој.

"Шираз је огледало древног Ирана и сам повратак Са'дија у Шираз, одакле се отиснуо на пут по свету, није био само пуки повратак у родни град, већ резултат његове спознаје да је то његово дуго путовање с краја на крај света само појачало његову љубав према Ширазу и његовом научном, културном и духовном богатству", рекао је др Дехшири на свечаном отварању курса, и додао: "Шираз смо одабрали за домаћина овога курса најпре зато што је овај град по мишљењу свих истраживача персијског језика и књижевности најбољи, најбогатији и најлепши, а осим тога грађани овог града су веома гостољубиви према љубитељима персијског језика и књижевности."

Обраћајући се полазницима курса, Др Дехшири је још додао: "Ви, драги гости, ви нисте само на курсу за усавршавање персијског језика, већ ваше присуство овде, у Ширазу и Ирану, представља реално путовање по земљи која је била колевка персијске цивилизације, где је, управо на овом месту, поникла древна Персија, и које је одувек било полазна и кључна тачка за истраживаче персијског језика и књижевности, што представља други разлог што се ове године окупљамо баш у овом граду." 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)