Трибина о исламској духовности у ИрануКултурни центар И. Р. Ирана, Друштво српско-иранског пријатељства и Центар за религијске науке "Ком" организовали су у уторак, 05.06.2012, у просторијама Културног центра Ирана у Београду, дискусиону секцију о исламској духовности у Ирану. Говорили су проф. др Раде Божовић, др Сеид Халиловић и др Техран Халиловић, а учешће у дискусији су узели и многи присутни професори, новинари, књижевници, студенти и учесници курса персијског језика. Разматрано је следећих пет тема:

- Однос између мита, разума и науке у исламско-иранској филозофији.
- Основне карактеристике исламске филозофије у Ирану.
- Дефиниција и усмерења егзотеричног и езотеричног тумачења религијских доктрина и кур'анскога текста (тафсир и та'вил).
- Положај савршеног човека у филозофско-гностичкој традицији иранских муслимана.

Проф. др Божовић је у почетном делу секције истакао значајну духовну и теозофску оријентацију која је изражена у Ирану и источном делу муслиманских друштава. Он је такав езотерични приступ исламских баштиника гностичке и теозофске традиције упоредио и са напорима савремених руских Боготражитеља у оквиру источног хришћанства.

Др Сеид Халиловић је изнео посебну дефиницију науке у исламској теозофији која обухвата различите ступњеве искуствених, филозофских, интуитивних и сакралних сазнања. Он је цитирао неке реченице познатих муслиманских теозофа, Сохравардија и Мула Садре у којима се истиче да реалност може бити разоткривена и разумом и срцем. Такав епистемолошки приступ је, по Халиловићу, супротан мишљењу позитивиста који су сматрали да је појава научне и позитивне фазе људског мишљења означила крај теолошке и метафизичке фазе.

Сеид Халиловић је говорио и о мноштвеним унутрашњим значењима светога кур'анскога текста и споменуо предања и одређене кур'анске ставке који говоре о томе да се Кур'ан налази у скривеној књизи, да је код Нас и да је спуштен од стране Господара. Све то говори о унутрашњим степенима религијских доктрина које су, како је Халиловић објаснио, посебно инспирисале значајне муслиманске учењаке од самог почетка историјске појаве ислама.

Др Техран Халиловић је изнео хронолошки приказ улоге иранских мислилаца у утемељењу почетних етапа исламске перипатетичке и илуминативне филозофије. Он је истакао да су многи ирански великани посебно заслужни на пољу учвршћења филозофске традиције, али да су истовремено и најтемељније критике против филозофског размишљања у историји исламске мисли, опет, презентоване од стране Иранаца, што јасно, по Халиловићу, приказује основни значај рационалног приступа религијским доктринама у исламско-иранској традицији.

Техран Халиловић је објаснио да је човек једино биће које може да манифестује сва Божја имена и атрибуте. Он је говорио и о положају савршеног човека у друштвеном стадијуму.

У отвореној и веома корисној дискусији, разговарало се о ступњевима и категоријама путовања човека ка Божјим именима, о сличностима западне и исламске мисли на пољу онтологије, о немогућности тога да се достигне Бит Божја, као и о значају самоспознаје.


 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)