Председник Црне Горе примио акредитивна писма
новоименованог амбасадора Ирана

Субота, 7. децембар 2013. године
Председник Црне Горе Филип Вујановић примио је у петак 6. децембра акредитивна писма новоименованог, изванредног и опуномоћеног амбасадора Исламске Републике Ирана у Црној Гори Маџида Фахим Пура.

Председник је исказао поштовање охрабрујућим резултатима новембарских преговора у Женеви, очекујући да ће они водити остварењу укупног интереса међународне заједнице и Ирана.

Председник је изнео уверење да ће се искористити простор економске сарадње, посебно коришћењем капацитета Луке Бар и слободне бесцаринске зоне, уз оцену да у том оквиру постоји јасан простор за остварење заједничких економских интереса.

Амбасадор Маџид Фахим Пур је нагласио да је Црна Гора добар пример региона са видљивим укупним развојем и вредним интеграционим достигнућима. Истакао је пуно расположење Ирана за економску сарадњу и спремност да своју дипломатску мисију примарно посвети томе.


Иран је заинтересован за истраживање, производњу и складиштење нафте и гаса у Црној Гори, каже у интервјуу црногорској Атлас телевизији новименовани амбасадор те земље, Маџид Фахим Пур који ће своју функцију обављати из Београда.

„Сарадња Ирана са осталим земљама се не своди на то да ли су државе мале или велике. Основни принципи су узајамно поштовање и узајамни интереси", каже он.

А, након договора у Женеви о нуклеарном програму, Иран је отворен за сарадњу са свим земљама, појашњава амбасадор. Овај део Европе, укључујући Црну Гору, каже он, врло је интересантан.

„Земље Балкана имају посебно место у нашој спољној политици. Имате велики број предности у односу на остале земље самим тим што имате приступ Јадранском мору. У том контексту занимљиве су могућности Луке Бар. С вашим председником сам, између осталог, разговарао управо о тој теми. Разговарали смо о могућностима производње и складиштења нафте и гаса", каже Фахим Пур.

Да би сарадња кренула, неопходно је да се испуне два услова.

Први је потписивање Споразума о заштити и подстицању инвестиција, а други је уговор о о избегавању двоструког опорезивања. Оба документа су у завршној фази израде", појаснио је амбасадор.

Фахим Пур је оценио да је Црна Гора прелепа земља у којој, како каже, живи гостопримив и срдачан народ. Задовољство му је, како је истакао, што у Црној Гори сложно живи велики број народа.

 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)