Сарадња техеранског и београдског Музеја савремене уметности

Уторак, 6. август 2013. године

Уз координацију Амбасаде И. Р. Иран у Београду одржан је сусрет коме су присуствовали директор Музеја савремене уметности Техерана, г. Ехсан Агхаеи, директор Културног центра Амбасаде И. Р. Иран у Београду, др Махмуд Шалуи, директор Музеја савремене уметности Београд, др Шћепановић, и кустос центра за визуелну културу Музеја савремене уметности Београд, др Ерић.

Изражавајући добродошлицу и задовољство поводом сусрета, директор Музеја савремене уметности Београда истакао је да је Иран земља са веома богатом културном традицијом, и да је донекле упознат са активностима и наслеђем Музеја савремене уметности Техерана. Он је изразио жељу за сарадњом између два музеја у различитим аспектима који се односе на музејске активности. Др Шћепановић је у наставку упознао госте са Музејем савремене уметности и његовим вредним збиркама, и додао: „У нашем музеју чува се преко осам хиљада експоната који се не односе само на Србију, већ и на регион Балкана“. Др Шћепановић је такође изразио наду да би ова два значајна и утицајна музеја ускоро могла да започну сарадњу.

Напоменувши да је упознат са међународним изложбама Музеја савремене уметности Техерана одржаним у последњих десет година и осталим изложбеним активностима овог музеја, Кустос центра за визуелну културу, др Ерић, говорио је о могућностима сарадње између два музеја међу којима је навео постављање заједничких изложби.

Говорећи о значају културно-уметничке сарадње, др Шалуи, аташе за културу Амбасаде И. Р. Иран у Београду рекао је: „Закључивањем споразума о сарадњи, техерански и београдски музеј савремене уметности могли би да отворе значајан период сарадње између две земље у области уметности.“ Имајући у виду важност Музеја савремене уметности Техерана у односу на друге музеје у свету и његове богате уметничке ризнице, као и драгоцену музејску грађу Београда која обухвата вредна уметничка дела са подручја читавог Балкана, др Шалуи је као веома утицајне оценио заједничке пројекте у представљању иранске културе у Београду, односно балканске културе у Техерану. Указујући на бројне изложбе и бијенала који се одржавају у Техерану, др Шалуи је изразио жељу да Музеј савремене уметности Београда узме учешће на овим манифестацијама на којима би представио уметнике и чланове жирија из Србије.

У наставку сусрета, г. Ехсан Агхаеи, директор Музеја савремене уметности Техерана, представљајући Музеј, његове збирке и активности, рекао је: „Три су разлогаyбог којих Музеј савремене уметности Техерана поседује светски значај: Као прво, треба поменути његову неупоредиву ризницу која садржи важна дела - од обликовања модерног покрета импресионизма до истакнутих дела из периода хиперреализма са више од 1.500 дела. Ова збирка се сматра највећом уметничком збирком модерне уметности Запада која се налази изван Запада“. Као други разлог значаја овог музеја, он је навео архитектуру утемељену на културној историји Ирана и коришћењу модерних архитектонских симбола насталих током седамдесетих година прошлог века. Као трећи разлог важности овог музеја г. Агхаеи је навео организовање историјско-аналитичких и актуелних изложби посвећених иранској и светској уметности које резултирају промоцијом иранске уметности у свету, и обратно. И он је сарадњу између два музеја оценио као веома значајну и додао: „Музеј савремене уметности Техерана је најважнији музеј своје врсте на Блиском истоку, а Музеј савремене уметности Београда има исту позицију на простору Бакана.“ Г. Агхаеи је на крају изразио наду у што скорију сарадњу између два музеја.

Састанак је окончан потписивањем споразума о сарадњи у коме су прецизиране следеће тачке: обострано позајмљивање уметничких дела, организовање заједничких изложби, слање уметника и одржавање уметничких радионица, размена уметничких књига и публикација, представљање техеранског музеја у Београду и београдског у Техерану.

 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)