Реч професора др. Радета Божовића о Ирану

Субота, 30. новембар 2013. године


 ОД КАСПИЈСКОГ МОРА
ДО ПЕРСИЈСКОГ ЗАЛИВА


        Kада се данас помене реч Иран, савременог човека она 
   најчешће асоцира на велику револуцију која се догодила у тој 
 земљи пре више од три деценије. Пoнеки ће се присетити, онај којем историја није далека, хиљадугодишње славе персијског царства, ратова са древним Грцима, а само понеки да је из тог географског појма настала некад и једно време тако спорна, али за историју културе важна реч као што је Аријевац. Из Ирана, земље која се протегла од Каспијског Мора до Персијског Залива, кренули су пре три хиљаде година незаустављиви Келти, без којих се не може замислити историја Европе, па и Балкана. Ето ту, између градова Персеполиса и Есфахана писала се, а и даље се, како видимо, пише глобална историја света. Александар Велики је спалио Персеполис, али није могао да уништи таленат једног индоевропског народа, Иранаца, да између 10. и 12. века обнове славу једне виспрене и стваралачке памети.
 
У средњем периоду своје историје Персијанци, односно Иранци, људи са иранске висоравни, у оквиру исламске цивилзације дају немерљиви допринос средњевековној цивилизацији, да преко таквих умова као што су философ Авицена, односно Ибн Сина и математичар, астроном и велики песник Хајам, дају крила европској ренесанси, а преко ње и просветитељству, да би нас данас, и онда и данас често навођени Монтескије, преко увек актуелних својих Персијских писама опомињао колико је важан за свет тај увек немирни персијски, ирански дух. Данас, у последње две деценије, и даље немиран и стваралачки расположен у медицини, васионској техници, у гнози која тако истрајно живи у крилу философије.
 
Данас најважнији градови већином су настали у време средњега века, у времену које се назива златним добом исламске цивилзације и који могу само делимично да нам дочарају буран урбани развој многих ових градова, ставаралачко надахнуће вредних радених руку и практичних умова, њихово топло људско срце. Техеран, главни град је данас мегаполис са својих преко десет милиона становника. За Есфахан његових два милиона житеља и данас се користи стара, веома стара изрека: "Есфахан, несфе џахан", што би у преводу значило "Есфахан је пола земаљског шара".
 
Земљотреси који чешће посећују ову, географски и у сваком другом смислу велику земљу, не могу је савладати. Вредни персијски ум и вредне руке житеља ове земље увек су спремни да се ухвате у коштац са сваком невољом. Историја им једноставно не да да буду другачији.
 

Раде Божовић
 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)