Преминуо директор Културног центра Ирана др Мохсен Солејмани

Понедељак, 22. јануар 2018. године
"...Заиста, ми смо Божији, и Њему се враћамо..."


Др Мохсен Солејмани
, директор Културног центра Исламске Републике Иран у Србији и изванредни директор Културног центра Исламске Републике Иран у Црној Гори и Македонији, преводилац, писац и књижевни теоретичар, преминуо је изненада у понедељак 22. јануара 2018. године.

Др Мохсен Солејмани је рођен 1959. године у Техерану. Дипломирао је енглеску књижевност на универзитету Аламе Табатабаи у Техерану и докторирао у области дечије књижевности.

Књижевну каријеру започео је 1980. године. Објавио је три збирке кратких прича, као и више од сто радова у области књижевне теорије (фикција и сатира) и преводилаштва. Збирке прича: Салијан-е дур [Далеке године], Ашнаја панхан, [Скривени познаник] и Ејде дидани [Новогодишња посета]. Осим превођења и ауторских књижевних дела, писао је и за радио и телевизију, а око седам година и за штампу.

Др Солејмани је обављао и низ других функција у институцијама уметности и културе. Био је члан жирија престижних књижевних награда, члан управног одбора Удружења писаца за децу и младе, у више наврата био је књижевни и уметнички уредник у бројним часописима и новинама. Такође, био је дугогодишњи предавач у области писања књижевне фикције на многим универзитетима, факултетима и центрима за културу и уметност.

Др Солејмани је део своје изузетно плодне и богате каријере посветио активностима у области међународног културног менаџмента. Дужи низ година је био виши стручњак за међународну културу, а неколико година је провео на функцији културног представника И.Р. Ирана у Великој Британији и Сједињеним Америчким Државама. 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)