Представљање Ирана у СтарчевуУ сарадњи Културног центра Амбасаде И.Р. Ирана у Београду и Дома културе у Старчеву, дана 17. јануара одржана је манифестација под називом "Вече Ирана у Старчеву".

Изложби која је приређена у част 33. годишњице иранске револуције, присуствовали су градоначелница Весна Мартиновић са сарадницима, амбасадори и аташеи неколико амбасада у Београду, а такође и представници јавног и културног живота Панчева и Старчева.

На почетку програма, након интонирања химне Ирана и Србије, Њ. Е. г. Аболгасем Делфи, Амбасадор Ирана је у поздравном говору изразио наду да ће путем овог програма и пратеће изложбе грађани Старчева имати прилику да се ближе упознају са културом и историјатом исламског Ирана.

Амбасадор је потом говорио о развоју своје земље у протекле 33 године, колико је прошло од свргавања шаха Ирана Резе Пахлавија, о тешкоћама кроз које земља пролази и претњама западних сила. Он се осврнуо и на сарадњу Ирана и некадашње Југославије, када је вредност робне размене достизала милијарду долара годишње, изразивши наду да ће, као последица развоја добрих међусобних политичких односа, Србија врло скоро достићи приближно исти ниво, пре свега кроз дистрибуцију енергената.

Његова екселенција г. Аболгасем Делфи је градоначелници Старчева Весни Мартиновић уручио пригодне поклоне, а у оквиру представљања Ирана изведен је и краћи културно уметнички програм током кога су чувене српске глумице Вјера Мујовић и Јелена Жигон извеле одломке из опуса чувеног персијског песника Мевлане Румија. У наставку се публика путем пројекције филма "Савремени Иран" могла упознати са достигнућима данашњег Ирана у савременом свету.

Након пројекције филма г. Фарид Ефтехари, Аташе за културу Културног центра Ирана, путем слајдова је упознао публику са древном цивилизацијом Ирана, као и савременим исламском културом. Он је говорио о новим научним и индустријским достигнућима попут примене нуклеарне технологије у производњи енергије, производњи свемирских сателита, развоју и примени нанотехнологије, обиму употребе интернета у Ирану, огромном порасту броја универзитета и студената, као и о целокупном напретку науке у Ирану током последње деценије. Г. Ефтехари је такође говорио и о положају жена у Ирану, истакавши да жене играју пресудну улогу у свим сегментима државе и друштва, од образовања и културе па до политике и науке.

Након ове презентације, приређен је и мали квиз знања за посетиоце, те су онима који су тачно одговорили на питања о савременом Ирану уручени пригодни поклони.

У оквиру програма посетиоци су могли да погледају и изложбу фотографија на теме "Жене у савременом Ирану" и "Сакрална архитектура Ирана", као и изложбу традиционалних иранских рукотворина којом је представљено неколико најзаступљенијих уметничких техника - Мина односно уметност емајлирања, уметност ковања бакра, катам односно интарзија, минијатура и слично. 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)