Свечано отварање курса персијског језика у Новом Саду

Субота, 23. новембар 2013. године




Свечаним отварањем у суботу 23. новембра означен је почетак факултативног курса персијског језика на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. Педесет три полазника добило је уџбенике и додатни материјал за учење, који је обезбедио Културни центар при Амбасади И. Р. Ирана.

Директор Културног центра Ирана, др Махмуд Шалуи, том приликом је рекао да српски језк баштини преко 3000 речи из персијског, који је преко турског ушао у наш језик и напоменуо да, иако смо просторно удаљени, могуће је приближити две културе путем речи. „Персијски језик је језик мира, љубави и доброте, желимо да вас у то уверимо“, истакао је он и додао да ће најбољи студенти по завршетку курса моћи да путују у Иран.

Професор Милош Делић, који ће прву генерацију полазника подучавати основама персијског језика, казао је да ће они, поред учења самог језика, имати прилику да учествују у другим културним активностима. „Уколико видимо да међу њима постоји заинтересованост за иранску културу, они ће моћи да учествују у песничким вечерима и изложбама, а најбољи ће моћи да узму учешће и на Фестивалу иранског позоришта, који организујемо у Ирану“, рекао је он, додајући да је ово први пут да се курс персијског језика држи у Новом Саду и да се радује сарадњи са нашим Универзитетом.

Након формалног отварања, присутни су имали прилику да погледају документарни филм под називом „Иран“, у којем су представљени најлепши ирански градови, грађевине и друге знаменитости. Присутни су могли у холу Факултета да погледају изложбу иранских рукотворина и да прелистају иранске публикације.

Декан Факултета, проф. др Ивана Живанчевић Секеруш, напоменула је да је ово први корак ка сарадњи са Културним центром Ирана, а да, уколико буде заинтересованости, није искључено оснивање студија персијског, као сталног курса на Филозофском факултету.

Настава почиње 1. децембра 2013. године. Курс персијског језика ће трајати до почетка јуна, а настава ће се одржавати викендом. Све уџбенике и додатни материал за учење обезбедиће Културни центар И.Р. Ирана у Београду. На крају курса, успешни полазници ће добити дипломе Културног центра које ће им бити уручене на излету организованом поводом завршетка курса. Најбољи студенти ће имати могућност да похађају курс језика у Ирану.

Курс је бесплатан за све студенте и запослене на Универзитету у Новом Саду. За све остале заинтересоване, укупна цена курса који траје до краја летњег семестра је 7.000 динара (могуће је плаћање на две рате).

Више информација заинтересовани могу наћи на сајту Филозофског факултета у Новом Саду.









 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)