Посета српских новинара Ирану

Среда, 27. септембар 2017. године


Група новинара из српских редакција посетила је Иран и у његовом главном граду, Техерану имала сусрете са колегама у више редакција, као и са помоћником министра културе Ирана.

Путовање 8 новинара из Београда и Новог Сада реализовано је у организацији два министарства културе, на основу договора постигнутог током посете српског министра Владана Вукосављевића Ирану у марту ове године. Ускоро се очекује и долазак иранских новинара у Србију.

Дводелна репортажа са овог путовања емитована је у оквиру емисије "У свету" 14. и 21. септембра на другом каналу Радио Телевизије Србије.

Прва емисија о Ирану предстваља ту земљу, кратко се осврће на историју, а више се бави актуелном ситуацијом после потписивања споразума Техерана и групе држава пет плус један о ограничењу иранског нуклеарног програма у замену за укидање санкција, 2015. године.

Теме су: привреда Ирана после укидања већег дела санкција, долазак страних инвестиција, однос са Америком и борба са Исламском државом. У иранском парламенту српски новинари су разговарали са представницима више комитета, као и са председницом Групе пријатељства Србије и Ирана, и шефицом женског кокуса, која је причала о положају жена у њеној земљи и о сарадњи две државе. Са колегама из иранских редакција разменили смо мишљења о раду и новим тенденцијама у медијима.Други део емисије посвећен је могућностима унапређења сарадње те земље и Србије, о чему говоре председница Групе иранско-српског пријатељства у Парламенту, Парванех Салахсоури и амбасадор Србије у Техерану Драган Тодоровић.

Туризам у Ирану доживљава прави бум, па ћемо приказати само мали део онога што туристи могу да виде кад дођу у ту велику земљу. У Техерану смо обишли Голестан палату, најстарији споменик у главном граду Ирана, Велики базар, Музеј драгуља, мост Табјат, споменик Азади, торањ Милад.

У емисији говоримо и о животу у Техерану, саобраћају, иранској храни. У Ширазу бележимо Вакил џамију, базар и хамам, тврђаву Карим Кана, као и маузолеј познатог иранског песника Хафиза, који је рођен у том граду, познатом по песницима, вину и цвећу.

Бисер међу око милион културно-историјских споменика Ирана је Персеполис, церемонијална престоница империје Ахеменида, односно Првог персијског царства, из шестог века пре нове ере.

 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)