Песничко вече посвећено двојици великана персијског песништва

Уторак, 15. мај 2018. године
Поводом дана посвећеног великану персијске писане речи, Фердосију, који је и дан персијског језика, а истовремено са обележавањем дана посвећеног Омеру Хајаму, на Универзитету Мегатренд је у сарадњи са Културним центром Амбасаде И. Р. Иран одржан скуп под називом "Од Туса до Нишабура".

На скупу је кроз три панела било речи о древном Ирану, Омеру Хајаму и Фердосију, који су пропраћени занимљивим видео-пројекцијама.

На скупу су излагали Ема Петровић са Филолошког факултета у Београду, која је представила најновије издање Хајамових Рубаија, затим г. Мохамад Хосеин Ансари, в.д. Културног центра И. Р. Иран у Београду, који је излагао на тему Фердосија и Шахнаме, и др Саид Сафари, лектор за персијски језик на Филолошком факултету у Београду, који је говорио о персијској поезији и песницима иранске покрајине Хорасан.

Полазници курса персијског језика одрецитовали су одломке из чувеног певања Фердосијеве Шахнаме, у којем се говори о борби између оца и сина, Рустема у Сохраба, и прочитали неколико Хајамових рубаија на персијском и са преводом на српски језик. 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)