Отворен 12. Фестивал иранског филма

У организацији Културног центра при амбасади Исламске Републике Ирана у Београду, а у сарадњи са Музејем југословенске кинотеке, у уторак 6. марта свечано је отворен 12. Фестивал иранског филма, на коме ће публици бити представљена ретроспектива филмова иранског редитеља Расула Садр Амелија.

Поред дипломатског кора И.Р. Ирана и представника Културног центра при Амбасади И.Р. Ирана, свечаном отварању 12. Фестивала иранског филма присуствовали су и бројни уважени гости, дипломатски представници више земаља, истакнуте личности из света културе, уметности и образовања, као и преко четири стотине љубитеља и поштовалаца иранске културе и кинематографије.


Фестивал је отворио амбасадор И.Р. Ирана у Србији, Његова Екселенција г. Аболгасем Делфи, који је у поздравном говору истакао да је иранска кинематографија највидљивији сегмент културе Ирана који се представља свету, као и да иранска култура налази пут до свих људи упркос свему што се говори о тој земљи.


Амбасадор Делфи је рекао да су односи Ирана и Србије, и претходно Југославије, имали успоне и падове и изразио наду да ће ова манифестација омогућити да људи боље упознају иранску културу и да она буде присутнија у Србији.

Публици у препуној дворани Музеја југословенске кинотеке обратио се и гостујући редитељ, г. Расул Садр Амели, који је рекао да већ дуже време планира да дође у Београд и да му је драго што је коначно ту. Он је нагласио да воли српску кинематографију и да цени српске ауторе.


- И ви и ми смо искусили горко искуство ратова и надам се да ће нам заједнички језик бити култура и да ће кинематографија срушити све границе између нас - истакао је Садр Амели, напоменувши да је за протеклих 30 година снимио 14 филмова, од којих ће пет бити приказано у Кинотеци.


До 11. марта, осим остварења "Усамљене ноћи" којим је фестивал отворен, публика ће имати прилику да погледа и филмове "Живот са затвореним очима" (2006), "Девојка у патикама" (2001), "Ја сам Таране, имам петнаест година" (2002) и "Ноћ" (2007).

Поред пројекције филмова, у оквиру овогодишњег Фестивала иранског филма, у холу Музеја југословенске кинотеке приређена је и изложба фотографија признатог иранског филмског фотографа г. Алија Никрафтара, коју посетиоци могу погледати све до недеље 11. марта.
 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)