Отворена 16. Међународна смотра археолошког филма

Четвртак, 19. март 2015. године

Шеснаеста Међународна смотра археолошког филма на којој је Иран био почасни гост, отворена је у четвртак 19. марта иранским филмом "Раскош Персеполиса", кога су бројни љубитељи иранске културе и цивилизације дочекали са одушевљењем.

Бојана Борић-Брешковић, директор Народног музеја, на отварању је укратко говорила о циљевима ове смотре, истичући да она настоји да представи јавности велике цивилизације света. Она је у свом обраћању између осталог похвалила персијску цивилизацију и славу Персеполиса.

Смотру је свечано отворила Асја Драча-Мунтеан, помоћник министра културе и информисања Србие за међународну сарадњу, која је у свом говору такође нагласила да ова манифестација има за циљ упознавање публике са културама, историјом и цивилизацијама земаља света које су од великог значаја за човечанство.

Церемонији свечаног отварања ове смотре, поред бројних љубитеља археологије, историје и култре, присуствовали су и бројни представници државних, културних и верских институција, као и представници других страних културних центара.

У име почасног госта смотре публици се обратио Аташе за културу Амбасаде И.Р Ирана и директор Културног центра Ирана у Београду др Махмуд Шалуи, који је у свом говору истакао да је Иран од давнина био колевка људске цивилизације, и да је из њега целом свету одувек бивала упућивана порука правде и мира, љубазности и срдачности, идеје и знања.

Раскош Ирана, уз остатак своје славне историје, преплетен је са достојанством и срдачношћу његовог народа и дубоко је везан са данашњим достигнућима, а данашњи Иран је заправо наставак славне историје прошлости, додао је др Шалуи.

Др Шалуи је напоменуо да чињеница да је Кирова Повеља о људским правима потекла из земље Персије и остављена у наслеђе целоме свету, показује до које мере је ирански народ одувек водио рачуна о социјалној правди и људским вредностима.

Он је, говорећи о богатој историји Ирана и бројним културно-историјским споменицима попут оних у регији Шираза и Исфахана, истакао да је исламски Иран срце људске цивилизације и да поседује велики део светске културне баштине, те да је Персеполис од 1979. године регистрован као споменик културе у светској баштини УНЕСКО-а.

Смотра археолошког филма нема такмичарски карактер и организује је Народни музеј Србије у сарадњи са Културним Центром И.Р. Ирана, Гете институтом, Културним центром Сервантес, Културним центрима Италје, Грчке, Аустрије и Пољске у Београду, и то у сврху упознавања публике са најновијим археолошким истраживањима.

Овогодишња смотра публици представља 22 филма из 10 земаља света.

 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)