Одржано вече поезије у знак сећања на имама Хомеинија

Субота, 4. јун 2016. године
У петак 3. јуна. 2016. године у сали за промоције Културног центра И.Р. Ирана одржано специјално вече поезије под називом "Поезије Сунца", у знак сећања на имама Хомеинија, вођу Исламске револуције и оснивача Исламске Републике Ирана, а поводом двадесетседме годишњице његовог пресељења у вечни свет.

На почетку програма Њ.Е. Маџид Фахимпур, Амбасадор И.Р. Ирана у Србији, говорио је о имаму Хомеинију као саосећајном оцу који се бринуо о свом народу, као и о његовој улози у самосталности земље и напретку земље у разним аспектима након његовог доласка на власт. Он је истакао да је "непријатељство и непоштовање у свету знак незнања, а имам Хомеини и његова мисао су попут Сунца које даје свето светло. Он је Ирану и Иранцима подарио светло, топлину и знање. Он је друштву подигао ниво самопоуздања." Њ.Е. г. Фахимпур додао је да је имам, осим што је био брижан отац свим Иранцима, био и истакнути теолог, велики филозоф и признати песник који је поседовао своју збирку песама "Диван имама Хомеинија".

Након овог надахнутог излагања неколико љубитеља иранске културе и књижевности изрецитовало је неколико песама из имамовог Дивана на персијском језику, са преводом на српски језик.

На крају програма представљен је ирански књижевник и преводилац др Мохсен Солејмани као нови директор Културног центра Ирана у Београду. 
 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)