Одржано вече поезије посвећено Румију

Среда, 18. децембар 2013. године
У уторак 17. децембра 2013. године у просторијама Културног центра И.Р. Ирана одржан је скуп љубитеља персијске културе и књижевности поводом годишњице смрти великог иранског песника, мистика, гностика и мудраца Мевлане Џалалудина Румија.

На почетку програма приказан је одломак из збирке стручних предавања др Махмуда Шалуија, аташеа за културу Амбасаде И.Р. Ирана у Београду, под именом „Љубав и Разум“, које говори о карактеристикама Мевланине мисли и његових стихова. О Мевланиној поезији је такође говорио и проф. др Саид Сафари, лектор за персијски језик на Филолошком факултету у Београду и професор персијског језика на курсу персијког језика при Културном центру Ирана.


У програму су учествовали и полазници курса персијског језика. Марко Јовановић је прочитао чланак о Мевланином животу и делу, након чега су Милан Дробњак и Јелена Радосављевић рецитовали газеле из Дивана Шамса Табризија, Мевланиног учитеља. Потом су следиле одабране приче из Румијеве Месневије. Слађана Путниковић читала је причу „Слон у мраку“, а Александра Чугаљ причу „Граматичар и лађар“.


Професорка персијског језика гђа Солмаз Тагдими причала је причу „Папагај и бакалин“, након које је уследила и пројекција анимације ове чувене Мевланине приче.


У наставку програма др Сафари је уз пројекцију слајдова из једног истраживачког рада на тему друштвених мережа, говорио о продору и ширењу Румијеве идеје и мисли путем водећих друштвених мрежа.

Он је поставио питање у чему је тајна која лежи у стиховима Мевлане Џалалудина Румија да и након осам стотина година привлачи бројне љубитеље и поштоваоце, а одговор на то питање присутни су имали прилику да добију од др Шалуија, који је као стручњак за Мевланин Диван, рекао следеће:

„Мевлана је сматрао да су разум и љубав основна потреба и предуслов да би човек и човечанство достигли свој врхунац. Човекова осећања и тежње ка достизању врхунца евидентни су у сваком добу у историји човечанства, и због тога су у Мевланиним песмама љубав и разум, као суштина људског бића, често помињани појмови.“


Као доказ ове тврдње, др Шалуи је изрецитовао неколико Мевланиних стихова, истакавши да је један од разлога за тако велико интресовање данашњег човека за Мевалнину поезију управо чињеница да се суштина која се крије у његовим стиховима подудара са човековом суштином на сваком месту и у свако време.


Др Шалуи је у даљем излагању скренуо пажњу на Мевланину гностичку мисао и утицај Шамса Табризија, Салахудина Заркуба и Хесамодина Чалапија на његова дела и стихове. Дефинишући карактеристике Меваланине мисли, он је рекао да га сматра филозофом који пред човеков ум поставља изазов. Наводећи као пример причу о сељаку и лаву који му је појео краву, он је истакао да Мевлана незнање сматра највећим узроком људске беде, те стога тежи да својим стиховима подстакне човека да крене у потрагу за сазнањем. Др Шалуи је Румијеву Месневију представио као једно од вечних филозофских дела и неисцрпну ризницу мудрости која се човечанству обраћа путем дубоких и слојевитих алегорија, што дозвољава сваком читаоцу да на свој начин тумачи универзалну поруку мудрости коју је овај велики мислилац и песник преточио у стихове изванредне и непролазне лепоте.
 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)