Одржан дан Кудса у Београду

Субота, 3. август 2013. годинеУ присуству великог броја верника, последњег петка благословљеног месеца рамазана (2. август) у Бајракли џамији је одржана посебна церемонија којом се обележава светски дан посвећен Кудсу (Јерусалиму), којој су присуствовали муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић, ирански амбасадор у Београду, ирански аташе за културу и службеници иранске Амбасаде.Скуп је започео учењем ајета суре Ал-Исра које је проучио светски признати учач Мухамед Масуд Енајати. Након тога присутнима се, пре обавезне проповеди, обратио ирански амбасадор у Београду, г. Маџид Фахимпур:

„Пре око 35 година имам Хомеини (р.а.) именовао је последњи петак благословљеног месеца рамазана као дан Кудса. Његова намера била је да сви муслимани притекну у помоћ Палестинцима у циљу ослобођења светог Кудса и не забораве на значај ове свете земље. Дан Кудса је показатељ јединства међу муслиманима, а такође, већина људи на свету с поштовањем гледа на отпор Палестинаца“. Указујући на то да ће на крају Палестина једног дана бити слободна, г. Фахимпур је додао: „Муслиманско јединство у подршци и солидарности са Палестинцима јесте веома важна чињеница у ослобођењу палестинске територије од окупатора.“ Наглашавајући разумевање садашњих околности у свету, он је од муслимана затражио да буду свесни и да неутралишу завере непријатеља које се спроводе у циљу поделе.У другом делу свог обраћања, г. Фахимпур је подсетио на налоге иранског верског лидера ајатолаха Хаменеија о дану Кудса као светском дану: „Дан Кудса је светски дан, и сви слободољубиви људи и они који стреме слободи треба да подрже угњетени народ Палестине“. Указујући на злочине почињене на окупираној територији, он је истакао већу пажњу светске заједнице према хаотичном стању у снабдевању храном и лековима као и безбедности на овој територији.
Након излагања амбасадора И. Р. Ирана, Голамреза Шахмиве Есфахани, члан певачке групе „Кевсер“, проучио је позив на молитву, након чега је муфтија србијански и имам молитве петком, Мухамед Јусуфспахић одржао проповед у којој се осврнуо на питање Кудса: „Кудс је прва кибла муслимана, а Џамија ал-Акса, након Светог храма у Меки и Посланикове (с) џамије у Медини, најважније је верско место за муслимане“. Захваливши се на присуству певачке групе „Кевсер“ која је имала наступе у џамијама широм Србије, он је у наставку своје проповеди похвалио иницијативу Амбасаде И. Р. Иран за приређивање ифтара за постаче на дан Кудса.Након обављене молитве Културни центар Ирана приредио је пројекцију документарног филма о Кудсу и угњетавању палестинског народа током историје која је наишла на добар пријем.Поводом обележавања светског дана Кудса у дворишту Бајракли џамије постављени су билборди са порукама имама Хомеинија и иранског верског лидера о Кудсу.

 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)