Обележена 23. годишњица смрти имама Хомеинија


У сарадњи Културног центра при Амбасади И. Р. Ирана у Београду, Исламске заједнице Беочина и Културног центра Беочина у суботу 2. јуна у просторијама Културног центра Беочина одржан је програм поводом 23. годишњице упокојења имама Хомеинија, вође Исламске револуције у Ирану и творца савремене иранске државе.
Програму су присуствовали Његова Екселенција Амбасадор И. Р. Ирана у Србији. г. Аболгхасем Делфи, аташе за културу при Амбасади И. Р. Ирана, г. Фарид Ефтекхари, бројни представници дипломатске мисије И. Р. Ирана у Србији, челници Исламске заједнице Војводине и Исламске заједнице Беочина, и представници културних институција Беочина.

Програм је започео учењем одломка из Кур'ана у извођењу хафиза г. Јафарија, а потом је присутне поздравила директорка Културног центра Беочина гђа Биљана Цветковић – Андрић, која је истакла да је овај програм којим се одаје почаст великану Исламске револуције имаму Хомеинију само један од начина да се грађани Србије упознају, како са древном персијском цивилизацијом, тако и са савременим Ираном, те да је представницима Општине Беочин и представницима културних институција у овом граду изузетна част да буду у прилици да допринесу зближавању ова два народа.

Присутнима се обратио и Његова Екселенција Амбасадор И. Р. Ирана у Србији г. Аболгхасем Делфи, који је говорио о савременој исламској држави и значају имама Хомеинија и његове идеологије у историји Ирана, као и у целокупној светској историји.

Аташе за културу при Амбасади И. Р. Ирана, г. Фарид Ефтекхари је у свом говору присутнима приближио личност и дело имама Хомеинија, кроз низ мудрости и поука које је овај великан за живота оставио свом вољеном народу и читавом исламском свету а и шире.

Председник Исламске заједнице Војводине г. Фадил Мурати је у свом обраћању говорио о животу и делу имама Хомеинија од рођења па до пресељења на ахирет, при чему ја посебно нагласио спремност и одлучност имама Хомеинија у својој борби против неправде и насиља, како у Ирану, тако и у свету, те његову неисцрпну истрајност у борби за своје идеале.

Током програма, чланови хора "Сумеја" извели су низ илахија, а након програма посетиоци су имали прилику да у холу Културног центра виде пригодну изложбу фотографија из живота имама Хомеинија.


 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)