Међународна научна конференција
"Култура: у потрази за новом парадигмом" на Филолошком факултету

Понедељак, 18. март 2013. године

Међународна научна конференција “Култура: у потрази за новом парадигмом” одржана је 18. и 19. марта на Филолошком факултету у Београду, уз учешће 140 угледних професора и истраживача из земље и света.

Намера организатора била је да се са теоријског и емпиријског становишта размотре, између осталих, и следеће теме: проблем односа светске културне баштине и позиције мањих културних простора у њој, могућност формулисања концепта “светске културе” који би што мање зависио од идеолошких и економских фактора; предности, мане и тешкоће таквог стремљења; начини на које се морамо суочити са сопственом и другим културама да бисмо на претходна питања могли да покушамо да дамо одговор.

Теме излагања биле су предвиђене у оквиру научних кругова: исходишта култура, култура превођења и “превођење” културе, књижевност као облик културног дијалога, култура комуницирања: језик и културни диверзитет, библиотеке: културно наслеђе света и изазови културе: образовање у свету.

У складу са тим, разматрања односа између културе, с једне стране, а језика, преводилаштва, књижевности, библиотекарства и методике наставе, с друге, представљало је друго значајно поље интересовања. Панели су били фокусирани на одређене регије или културе, као и на одређене теоријске проблеме у вези са поменутим областима.

Један од учесника био је и лектор катедре за персијски језик на Филолошком факултету Саеед Сафари, који је у излагању на тему "Језик, култура и културна лингвистика" размотрио улогу културе у формирању језика и њен утицај на све слојеве језика. Посетиоци су кроз примере имали прилику да се упознају са персијским језиком, културним концептуализацијама и културолошким шемама које су у њему најраспрострањеније, попут учтивости, комплимената, титула и Нове године. 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)