Народно позориште у Београду спремно за учешће на фестивалу позоришта Фаџр у Ирану

Понедељак, 15. септембар 2014. године
Управник Народног позоришта у Београду Дејан Савић и аташе за културу при Амбасади Ирана у Београду Махмуд Шалуи сусрели су се како би разговарали и разменили мишљења о проширивању сарадње позоришних група двеју земаља.

На овом састанку је господин Махмуд Шалуи, указавши на важност међународног фестивала позоришта Фаџр у Ирану, изјавио да позориште у Ирану обухвата многе уметничке активности и да знатан број уметника наступа по целој земљи.

Културни аташе Исламске Републике је додао да се позоришни догађаји осим у Техерану учестало одигравају у већини иранских провинција и да је реч о динамичној позоришној сцени која се све више развија. Такође је у вези са тим додао да је међународни фестивал позоришта Фаџр најважнији догађај у сфери позоришне уметности у Ирану који се одржава у исто време кад и величанствене прославе годишњице победе исламске револуције уз присуство професионалних извођачких група из унутрашњости и извођење одабраних дела из иностранства. Шалуи је подсетио да је фестивал позоришта Фаџр огледало иранског позоришта које знатно доприноси истицању и напредовању ове уметности, а да је за гостујуће групе то вредна прилика да се што боље упознају са извођачким уметностима у Ирану и размене знања и искустава у сфери позоришта.

Господин Шалуи је своје излагање завршио позивом за сарадњу управнику Народног позоришта у Београду ради представљања активних позоришних група и договора о избору најбољих представа које ће учествовати на фестивалу позоришта Фаџр у Исламској Републици. Управник Народног позоришта Дејан Савић изразио је своје задовољство поводом овог сусрета речима: ,,Ми смо много тога чули о уметничким квалитетима позоришта у Ирану и његовој светској слави и одувек смо чекали на прилику за сарадњу и размену искустава у овој области.’’ Затим је додао: ,,У овом тренутку када се пружа оваква прилика ми смо врло срећни и са великим жаром ћемо сарађивати са међународним фестивалом позоришта Фаџр у свему што је потребно.’’ Управник Народног позоришта је у наставку додао: ,,Спремни смо да представимо и пошаљемо у Иран одабране позоришне групе како би учествовале у овом важном уметничком догађају и у том циљу ћемо одмах отпочети неопходне припреме.’’

Хвалећи значај иранске културе и уметности, управник Народног позоришта у Београду је подсетио да култура и уметност Ирана сежу у древну прошлост, да је целом свету познатно колико су оне величанствене, тако да Иранци и у области позоришта засигурно поседују потребно искуство и изражајну снагу. На овом сусрету је Дејан Савић неколико пута изразио спремност Народног позоришта у Београду да путује у Иран и сусретне се са секретаром међународног фестивала Фаџр ради разговора, упознавања са извођачким програмима и избора одговарајућих представа за учешће на овом фестивалу.

 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)