Културни центар Амбасаде И. Р. Ирана у Београду
приредио ифтар за муслимане из Беочина

Уторак, 30. јул 2013. године
Деветнаестог дана светог месеца рамазана, Културни центар Амбасаде И. Р. Ирана у Београду приредио је ифтар за муслимане Беочина. Пре самог ифтара, међународни учач Кур’ана, професор Мухамед Масуд Енајати Мокадам, члан певачке групе „Кевсер“ из Исфахана, проучио је неколико кур’анских ајета, након чега се присутнима обратио главни имам Исламске заједнице у Војводини, Фадил еф. Мурати. Говорећи о важности светог месеца, он се захвалио иранској делегацији на организовању ифтара и учачима Кур’ана из групе “Кевсер”.

У наставку, аташе за културу Амбасаде И. Р. Ирана, захвалио се на присуству великог броја муслимана на ифтарској свечаности, посебно млађих, и између осталог, рекао: “Захваљујући дубоком веровању и својим духовним уверењима, ирански народ је одан и наклоњен муслиманима без обзира где се они налазили.” На другом месту свог излагања, он је рекао: “Нас на најдубљи начин повезује Узвишени Бог, Божији посланик (с), ислам, Кур’ан и иман”.Аташе за културу Амбасаде И. Р. Ирана је похвалио долазак великог броја жена и девојака одевених у адекватну исламску одећу рекавши да је то корак у правцу ширења и промоције узвишених духовних вредности и драгоцених Божанских учења. 

Затим је представио чланове певачке групе „Кевсер“ из Исфахана и упознао присутне са њихвим међународним активностима. У наставку свечаности, чланови групе под управом Голамрезе Шахмиве Есфаханија проучили су делове Часног Кур’ана и илахију о Божијим именима.

Њихов наступ је одушевио присутне, па је на инсистирање главног муфтије који је затражио да исте вечери наступе у новосадској џамији, група одржала још један наступ у Новом Саду.Након тога, главни муфтија се захвалио Исламској Еепублици Иран и иранском аташеу за културу на њиховом труду и активностима током светог месеца рамазана, пажњи према овдвашњим муслиманима, а присуство и гостовање певачке групе „Кевсер“ оценио као веома вредно.

У свом краћем обраћању ирански аташе за културу се осврнуо на културне активности, оданост иранског народа према муслиманима овог подручја и представио рад групе „Кевсер“.

Након његовог обраћања чланови групе „Кевсер“извели су неколико мелодија из свог репертоара, а присутни, и поред ситних сати, жељни њиховог певања, нису се разилазили.
На крају посете, Културни центар Амбасаде И. Р. Ирана је новосадској џамији поклонио неколико примерака Часног Кур’ана.

 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)