Ирански филмови на 5. Међународном Фестивалу
туристичког и еколошког филма

Понедељак, 2. септембар 2013. годинеУ недељу 1. септембра 2013. године на обали Дунава, у Великом Градишту, свечано је отворен 5. Међународни Фестивал туристичког и еколошког филма SILVER LAKE TOURFILM FESTIVAL - SILAFEST '13, на коме међу 55 остварења учествују и два иранска филма.

Фестивал је отворила гђа Љиљана Черовић из Туристичке организације Србије, која је истакла да промотивни филмови, репортаже чак и играни филмови промовишу не само земље него туристиче дестинације.

Бошко Савковић, извршни директор Фестивала рекао је да је ово један од ретких фестивала где се победници не знају унапред, и то је нешто што заиста даје драж овом фестивалу. Он је још напоменуо да ће Фестивал пратити и државни секретар из Министраства културе и информисања задужен за филм.

Миленко Ђурић, помоћник директора Високе туристичке школе струковних студија из Београда каже да је Фестивал добра прилика да студенти у пракси провере своја сазнања у предмету маркетинг у туризму.

Председник жирија биће реномирана српска глумица Горица Поповић.

Свечаном отварању Фестивала присиуствовао је велики број аутора и гостију из земље и иностранства, а почасни гости били су представници Амбасаде И.Р. Ирана и Културног центра при Амбасади И.Р. Ирана, као и представници Амбасаде Малезије у Београду.Након свечаног отварања присутни су имали прилику да виде и првих шест филмова из такмичарског програма Фестивала, а међу њима и филм "Капи" младог иранског редитеља Сеједа Сајада Мусавија, који се такмичи у категорији еколошког филма. Овај кратки, симболички филм поучног карактера, кроз приказ покушаја једног малишана да сачува воду и заштити околину, показује да јасна и једноставна презентација неке идеје може бити од користи свим члановима друштва.

Други ирански филм, "Бесмртност", такмичиће се у категорији туристичког филма, а дело је режисера Мохамада Ехсанија. Овај филм говори о потреби да се културна баштина Ирана заштити од пропадања и уништавања.

Другог дана Фестивала, у понедељак, 2. септембра, одржана је прва конференција за штампу којој су присуствовали ауторка из Пољске и представници Амбасаде И.Р. Ирана и Културног центра при Амбасади И.Р. Ирана. Овом приликом било је речи о богатој иранској културној баштини, плодној иранској кинематографији, улози иранског филма у савременом иранском друштву, и позицији иранске кинематографије у свету.

SILAFEST се у Србији одржава под покровитељством Међународног комитета фестивала туристичких филмова – CIFFT, и окупља најеминентније ауторе не само из Европе већ и целог света. Овај Комитет под патронатом Светске туристичке организације при Уједињеним Нацијама, окупља најбоље фестивале ове врсте филмова у свету – Њујорк, Лос Анђелес, Варшава, Берлин, Кан и многе друге, а ове године у периоду од 1. до 7. септембра ова јединствена културно-туристичка манифестација на нашим просторима, окупиће десетине новинара, режисера, продуцената и других твораца туристичких и еколошких филмова из читавог света.

SILAFEST, за основну смерницу има еколошки и туристички филм, а у складу са модерним приступом, Савет фестивала туризам тумачи у најширем смислу те речи, па ће се на фестивалу наћи и филмови културолошког туризма, филмови о великим и познатим светилиштима, спортски филмови... Познати музеји, манастири и светилишта, спортски догађаји, привлаче данас једнако велики број туриста као и бање, скијалишта, медитераска острва, егзотичне дестинације. Развој туризма је данас везан за еколошки чиста подручја, па се нужно поставља питање еколошки одрживог развоја туризма широм света. Одатле и веза ове две битне категорије на фестивалу.

Директни покровитељи SILAFEST-a су Министарство финансија и привреде – Сектор за туризам, Туристичка организација Србије, Општина Велико Градиште, Туристичка организација Велико Градиште и Висока туристичка школа струковних студија из Београда. 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)