Из штампе изашао нови двоброј часописа „Нур“

Среда, 23. октобар 2013. године

Након извесне паузе, из штампе је изашао двоброј (64/65) часописа Нур, у коме су кроз стандардне тематске блокове представљени различити прилози, текстови и преводи. Часопис отвара уводник главног и одговорног уредника, др Махмуда Шалуија, у коме се осврће на протекли период и најављује нове активности.

Блок Култура и друштво отвара прилог Култура и субјект културе Сејида Алија Хаменеија, лидера исламске револуције. Следи прилог Тековине исламске цивилизације: књиге и библиотеке Абдулхусеина Заринкуба. У наставку доносимо прилог Методе образовања код Мевлане Мухамеда Бехештија. Блок затварамо прегледом Музеји града Табриза.

У блоку Филозофија и гноза доносимо прилоге: Књижевност (Шамс Инати и Елсајед Омран), Естетика (Салим Кемал) и Начела гнозе (др Акбар Ејди).

У одељку Књижевност доносимо прилоге Егзистенцијална величина Божијих посланика и пријатеља у Месневији (др Махмуд Шалуи), Моћ „ашка” ( др Ана Стјеља), Приче из Месневије: Вук, лисица и лав (Џафер Ибрахими), Мах Џабин (Сејид Махди Шођаи). Одељак затварамо причом Глуп и паметан (Кубра Јавари).

У блоку Уметност доносимо прилоге Историја персијског веза (Роксана Фараби Шазаде), Емајлирање (Сејид Мухамед Факихи), Мансура Хосеини – Пут који је почео у Риму (Рујин Пакбаз).

У блоку Верске теме доносимо прилоге Зашто Кур’ан говори на начин спољашњег и унутрашњег значења? (Мухамед Хусеин Табатабаи), Муфазалов хадис (Аламе Мухамед Бакир Маџлиси), Болести душе: срџба (др Акбар Ејди), Чудо океанографије у Кур’ану и О чудесном стварању пауна.

У одељку С читаоцима доносимо путописе Свети град, Машхад (Зорица Добријевић-Дабић), Двадесети Међународни фестивал визуелних уметности за младе уметнике (Анка Стојановић) и Извештај са путовања у Иран (Јелена Лазовић).

Блок Нова издања резервисан је за издавачку делатност и овога пута представљамо три нова наслова: Говор птица (Мухамед Феридудин Атар) Сахифа, потпуна књига Сеџадова и Стаза речитости – беседе, писма и изреке имама Алија.

Последњи блок, као што је и уобичајено, посвећен је кратком приказу активности Културног центра Ирана у протеклом периоду. 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)