Представљање И.Р. Иран на 61. Међународном београдском сајму књига

Уторак, 1. новембар 2016. године
Почасни гост 61. Београдског сајма књига, Исламска Република Иран, ове године се представио читалачкој публици богатим програмом. Посетиоцима је представљено око сто наслова иранских писаца на српском, од тога шест пермијерно, а на Сајам је специјално за ову прилику дошло седморо писаца, десеторо илустратора и петнаестак издавачких кућа.

На посебним промоцијама представљене су књиге: "Историја културе и цивилизације ислама и Ирана" др Али Акбара Велајатија (24.10. у 14ч, Сала "Борисав Пекић"), "Диван" од Хафиза (16:30ч, хала 2а), "Рустем и Сухраб" од Фердосија (27.10. у 16:30ч, сала "Борислав Пекић") и "Салам Фарси", уџбеник персијског језика за студенте (28.10. у 17ч, хала 2а).

О сусрету двеју култура говорили су српски и ирански писци за децу (26.10. у 11ч, хала 2а) и савремени писци (26.10. у 12:30ч, хала 2а) а две српске глумице читале су поезију по десет српских односно иранских писаца у "Омажу персијске и српске поезије" (25.10. у 17ч, сала "Борислав Пекић") и програму названом "Врт чудесног умовања" (27.10. у 15ч, сала "Борислав Пекић"). Две ауторке из Ирана и Србије разговарале су на тему женске књижевности у жанру фикције 28.10. у 18:30ч у хали 2а.

Осим ових трибина и тематских скупова за време трајања сајма организоване су и изложба фотографија "Иран данас" (пролаз у хали 1) и изложба 50 илустрација на тему књига у Ирану (хала 2 ниво Ц), а на штанду И.Р. Ирана у оквиру пратећег програма одржавале су се уметничке радионице калиграфије, илустрација и минијатура и накалија, традиционалног епског приповедања.

Од 24.10. до 28.10. у Музеју Југословенске кинотеке уприличена је ревија иранског филма а ирански писци имали су своја излагања и на београдским универзитетима.Писци из Ирана који су гостовали на Сајму:

Фархад Хасанзаде - аутор више од 70 дела за децу и младе, кандидат за меморијалну награду "Астрид Линдгрен" за 2017. и међународну награду "Ханс Кристијан Андерсен" за 2018.

Мустафа Мастур - аутор романа "Пољуби Бога од мене", најпродаваније књиге у последњих 80 година постојања књижевне фикције на персијском језику, која је за 15 година имала 60 издања.

Насим Мар'аши - књижевница, новинарка, сценаристкиња, добитница књижевне награде "Џалал Але Ахмад" за роман "Јесен је последње годишње доба", освојила је прву награду на књижевном конкурсу "Бејхаки" за причу "Накхђир" (Лов), док је прича "Руд" освојила прву аграду на књижевном конкурсу града Техерана.

Масуд Коусари - истраживач у области комуникација и културе, доцент и управник Групе за друштвене комуникације Техеранског универзитета, аутор неколико дела и добитник награде за најбољи есеј Министарства културе и исламске упуте, 2004. је изабран за аутора најбољег научног рада, дирекотор је Издавачке организације за науку и културу.

Можган Шејхи - ауторка и преводилац на енглески језик преко 150 дела из области књижевности за децу и младе. Добитница националне награде "Кињига године И.Р. Иран".

Наргес Абјар - редитељка и прозна списатељица, ауторка преко 30 дела, четири филмска сценарија, снима кратке и документарне филмове, добитница награде за најбољи кратки филм фестивала "Сетајеш" за остварење "Нежни ћорсокак", режирала је и два играна филма.

Али Асгар Мохамад-Хани - књижевник и књижевни критичар, уредник "Књиге месеца" за књижевност, помоћних за културу у институцији "Град књиге", аутор десет дела из области класичне иранске књижевности, излагач научно-књижевих радова.

Мехрзад Данеш - књижевни критичар и предавач, аутор аналитичких текстова у филмским и књижевним публикацијама, стални члан жирија фестивала "Књига године у области филма" у организацији "Куће иранског фима" и добитник признања за најбољег критичара од стране Удружења иранских филмских критичара и сценариста. 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)