Завршени Дани иранске културе у Ужицу

Субота, 7. децембар 2013. године


У периоду од 2. до 6 децембра у Градском културном центру Ужица одржана је манифестација "Дани иранске културе". Током ових пет дана посетиоци су имали прилику да се ближе упознају са културом, тадицијом и уметношћу Ирана. Манифестација је, поред свакодневне изложбе фотографија и пројекције филмова, обухватала и радионицу калиграфије коју је водила Марија Ивановић, једна од најбољих полазница курса персијског језика при Културном центру Ирана у Београду и професор на Факултету уметности у Ужицу.

Током четвородневне радионице персијске калиграфије Ужичани су имали прилику да савладају основе традиционалног персијског краснописа, те да се у истом и сами опробају. Упркос чињеници да у овом граду персијски језик до сада није био присутан, посећеност радионице била је изузетно добра, а веома успешни радови које су учесници радионице успели да израде од великог су значаја јер сведоче не само о интересовању за иранску културу и традицију, већ и о жељи да се боље и дубље упозна персијски језик, писмо и калиграфија.


Последње вечери манифестације одржано је и песничко вече посвећено Мевлани Џалалудину Румију, мистику и једном од највећих иранских песника. О Румију, његовом животу и делу, говорио је др Махмуд Шалуи, Аташе за културу Амбасаде И.Р. Ирана. Говорећи о Румијевом животу, др Шалуи је рекао да је он још од детињства поседовао изузетно оштар ум и несвакидашњу моћ расуђивања, те да је Атар, у то време већ искусни и признати песник, говорио да ће он израсти у високоумног човека и постати важна личност на пољу знања и мудрости.

Др Шалуи је такође истакао да је Руми био не само велики песник, већ и велики гностички мислилац чија је мудрост преточена у хиљаде и хиљаде величанствених стихова остављених у завештање будућим поколењима, да се лепотом опијају и духовно уздижу на његовим мудрим и поучним речима.

На крају песничке вечери, др Шалуи је, на велико одушевљење посетилаца, одрецитовао неколико песама из Румијеве "Месневије".
Након песничке вечери, пројекцијом филма "Тепих од ветра" Камала Табризија затворена је манифестација "Дани иранске културе" у Ужицу.


 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)