Друга конференција за новинаре 61. Међународног београдског сајма књига

Четвртак, 20. октобар 2016. године


На другој овогодишњој конференцији за новинаре одржаној у четвртак, 20. октобра, у препуној сали Медија центра, саопштено је да је све спремно за почетак 61. Међународног београдског сајма књига, који ће се под слоганом “Књиге у руке“ одржати на Београдском сајму од 23. до 30. октобра 2016. године, уз учешће преко 450 домаћих и иностраних излагача. Земља почасни гост овогодишње књижевне манифестације је ИР Иран

Најављујући највећу и најзначајнију културну манифестацију у Београду, Ивона Јевтић, градски секретар за културу, саопштила је присутним новинарима да овогодишњи Сајам књига у недељу 23.октобра отвара писац, професор Филозофског факултета у Новом Саду и председник Матице српске Драган Станић, познатији као Иван Негришорац, и иранска редитељка и списатељица Наргес Абјар. Према њеним речима, пословни издавачки концепт Београдског сајма књига остао је непромењен и базира се на представљању савремене светске и домаће издавачке продукције књижевној публици и широј јавности, а уз присуство еминентних писаца на трибинама се покрећу актуелна књижевна и друштвена питања. “Могу да најавим да смо већ у договорима да наредне године буду одржани Дани Техерана у Београду“ – додала је Ивона Јевтић.

Председник Одбора Београдског сајма књига, Зоран Аврамовић, подсетио је да је традиција излагања књига у Београду дужа од 61. године, јер је прва изложба књига у Београду одржана још 1893. године и додао да очекује око 150.000 посетилаца. “Ми очекујемо да ће тај број да се повећа зато што је данас нека врста ренесансе књиге и читања. Зашто је то тако – па вероватно због неке врсте реакције на модерне технологије, то је једноставно време у коме ми данас живимо, информационе технологије су врло снажне, али онда се јавља потреба за равнотежом. Kњига овде никада није била на маргини, никада није била потиснута”, истакао је Зоран Аврамовић и подсетио да су капије сајма за посетиоце отворене у недељу већ од 10 часова, а да је традиционални Школски дан у четвртак 27. октобра.

У име почасног госта ИР Ирана, присутнима се обратио први саветник амбасадора Ирана у Београду Насер Ехсани Фарид, нагласивши да “народи не поседују ништа узвишеније и веће од културе.”


“Kњига је најбоље средство за преношење и комуникацију између различитих друштава. Управо због тога манифестације као што је Сајам књига имају изузетну важност. Наш наступ на сајму заправо је врста моста који повезује наше две земље”, изјавио је Насер Ехсани Фарид. Он је додао да ће штанд ове земље бити декорисан у стилу калиграфије и минијтура, уметничких вештина насталих на тлу Ирана, у жељи да се „свако ко ступи на штанд осети као да се налази у културном простору самог Ирана“.


Мохсен Солејмани, аташе за културу у Иранској амбасади додао је да ће гости 61. Сајма књига бити седморо писаца, десет илустратора и петнаестак издавача из њихове земље. Иран ће представити око 100 наслова на српском језику, од којих шест премијерно, као и издања на енглеском. Током сајма, у Музеју југословенске кинотеке ће се одржати ревија нових иранских филмова, биће потписани споразуми о превођењу књига са персијског на српски и обратно и биће одржане изложбе које ће посетиоцима дочарати традиционалну, али и културу савременог Ирана.


О пратећем програму Сајма књига говорио је Драган Хамовић, уредник програма. Он је нагласио да ће фокус овогодишњег програма Сајма књига бити усмерен на актуелне теме из домаће издавачке продукције и јубилеје: 400 година од смрти Шекспира и Сервантеса, 120 година од појаве романа „Хајдук Станко“ и 100 година од рођења Петра Kочића, до сећања на годишњицу оснивања Јасеновца и почетка геноцида над српским народом у Другом светском рату. У оквиру сајма биће одржане изложбе „Шекспир и Сервантес – 400 година од смрти“, изложбе о Петру Кочићу, „Јасеновац, анатомија заборава“, „Негујмо српски језик“, изложбе првих и раритетних издања књига Јаше Томића, Милана Ракића, Милорада Митровића и Петра Кочића и трибине о европској књижевности, српској књижевности у домаћем филму, новим српским песникињама и превођењу југословенске књижевности. Поред тога, Хамовић је најавио и трибине полемичког усмерења о темама од значаја за књигу и културу данас “Арена од речи“, и програм “Писци у фокусу“ са иностраним писцима гостима сајма, као што су Захар Прилепин и Ерленд Лу. У програму под називом “Шта је књига мени“, познати из различитих области јавног живота говориће о свом искуству читања и значају књиге и културе.

На најпрезентативнијем сајму књига у региону на више од 30 хиљада квадрата изложбеног простора у халама 1, 1а, 2а, 2б, 2ц и 4 и традиционално ће учествовати највећи домаћи, као и бројни инострани издавачи и писци, а током осам сајамских дана поштоваоци књижевности моћи ће по најповољнијим ценама да обнове своју колекцију књига најновијим насловима. 61. Међународни београдски сајам књига ће традиционално обележити последњу недељу октобра у Београду као празник књиге и културе.

(Извор: ТАНЈУГ, Београдски Сајам) 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)