Директор Организације за културу и исламске везе у посети Београду

Уторак, 1. новембар 2016. године


Поводом 61. Међународног београдског сајма књига који је одржан од 23. до 30 октобра, а на позив Министарства културе и информисања републике Србије, директор Организације за културу и исламске везе Исламске Републике Иран (ICRO) др Абузар Ебрахими Торкаман боравио је у дводневној посети Београду. Поред др Торкамана делегацију из Ирана чинили су и саветник Министарства културе и исламске упуте И.Р. Ирана г. Никнам Хосеинпур, и директор сектора за културну и уметничку сарадњу ICRO г. Мехрдад Агахи.

Током свог боравка у Србији они су се састали са челницима бројних културних, уметничких и верских установа Републике Србије.

У суботу 22. октобра делегација из Ирана предвођена др Торкаманом састала се са директором Архива Југославије г. Миладином Милошевићем. Приликом овог сусрета разговарали су о узајамној сарадњи и размени искустава.

Директор Архива Југославије је током разговора истакао важност чувања историјских докумената за будуће генерације. Др Торкаман је истакао да је очување историјских докумената од кључне важности за исправно преношење догађаја, додајући: "Потребно је уложити напоре да се различити историјски документи из различитих периода сачувају за будућа покољења, пошто су они битан фактор за упознавање и идентификовање са историјом и идентитетом једне земље."

Осврћући се на долазећу 80. годишњицу успостављања односа између Ирана и Србије др Торкаман је рекао: "Постоје позитивни и конструктивни односи између Ирана и Србије, а присуство Ирана као почасног госта на овогодишњем Сајму књига у Београду и континуирана размена између ове две земље могу се сматрати драгоценим знаком напретка и развоја међусобних односа."
У недељу 23. октобра делегација из Ирана састала се са г. Владаном Вукосављевићем, министром културе и информисања Републике Србије.

Том приликом министар Вукосављевић је изразио спремност овог министарства да помогне превођење и објављивање дела највећих иранских песника и писаца у Србији.

Осврћући се на присуство И.Р. Ирана као почасног госта на 61. Међународном београдском сајму књига, др Торкаман је рекао: "Ова манифестација и присуство Ирана на њој као почасног госта истиче важност унапређења односа између две земље, и ја се надам да ће у будућности бити предузети још озбиљнији и конкретнији кораци ка томе."

Приликом састанка потписан је и трогодишњи програм сарадње између влада Исламске Републике Иран и Републике Србије на пољу културе, науке, образовања, омладине и спорта, за период од 2016. до 2019. године.

Овај споразум наставак је споразума о образовној, академској и културној сарадњи двеју земаља који је први пут потписан 5. децембра 1963. године у Београду.

Програм културне размене између две земље темељи се на недавно потписаном споразуму о културној сарадњи између Ирана и Србије, а сачињен је у пет основних чланова који обухватају: културу и уметност, академску и техничку сарадњу, образовање, омладину и спорт, и опште одредбе и одредбе о финансијама. Основне чланове овог програма допуњује 36 ставова који ближе одређују узајамну сарадњу у различитим областима.

Након потписивања овог споразума, у заједничком интервјуу за медије др Торкаман је говорио о интересима власти двеју земаља у развијању узајамне сарадње а нарочито у области културе, изражавајући наду да ћемо након одржаних разговора и потписаних споразума ускоро бити сведоци заједничких културних програма Ирана и Србије.
Током посете Београду иранска делегација имала је прилику да се састане и са градоначелником Београда г. Синишом Малим. Током састанка одржаног у понедељак 24. октобра било је речи о међусобној сарадњи између Ирана и Србије.

Градоначелник Београда г. Мали је том приликом истакао: "Сви капацитети града Београда стоје на располагању Организацији за културу и исламске везе И.Р. Ирана у циљу представљања иранске културе у Србији."

Током овог састанка директор Организације за културу и исламске везе И.Р. Ирана г. Торкаман је рекао: "Култура је људским бићима као кисеоник без којег не могу да живе. Културни посленици и градски челници би требало да теже изградњи културе и враћању духа и душе култури ради развоја и просперитета људи."

Осврћући се на учешће града Београда у организацији учешћа Ирана на овогодишњем Сајму књига др. Торкаман је изразио захвалност и наду да ће се културна сарадња и у будућности наставити и продубити.

Градоначелник Београда се такође осврнуо и на своју недавну посету Ирану приликом које је постигнут договор о одржавању дана Техерана у Београду и дана Београда у Техерану, и истакао да је др Торкаман истински представник иранске културе и цивилизације, те да ће се град Београд истински потрудити да учини све да се међусобна сарадња две земље настави и продуби.
Истога дана челници Организације за културу и исламске везе И.Р. Ирана имали су прилику да се сретну и са поглаваром Српске Православне Цркве Њ. С. Патријархом српским г. Иринејом.

На почетку састанка, наглашавајући да не постоје суштинске разлике између божанских религија, др Торкаман је рекао: "Иран је водећа земља у погледу међурелигијског дијалога, и до сада је организовано и одржано више рунди ове врсте дијалога са различитим земљама и религијама." Осврћући се на миран суживот и верске слободе припадника различитих божанских религија у Ирану др Торкаман је истакао: "У Ирану следбеници божанских религија, а нарочито Хришћани, имају веома леп живот поред Муслимана. Заједно смо успоставили веома драгоцен верски дијалог, и то не само у Ирану него и широм света, тако да су многи имали користи од резултата који смо постигли."

Патријарх српски г. Иринеј је, захваљујући др Торкаману на посети и изнесеним ставовима рекао: "Нама је Исток увек био далеко занимљивији од Запада, и ја сам заинтересован за Иран и ирански народ. Од Исламске Републике Иран смо научили важне и драгоцене ствари. Ценимо верски дијалог са Ираном и поздрављамо програм међурелигијског дијалога између Ирана и Србије."Током посете Београду делегација Ирана се у понедељак 24. октобра састала и са директором Народне библиотеке Србије г. Ласлом Блашковићем. Том приликом било је речи о сарадњи Народне библиотеке Србије и Организације за културу и исламске везе Ирана, а потписан је и споразум о сарадњи који ће представљати основу за развој односа и размену искустава између националних библиотека Србије и Ирана. 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)