Дани културе И.Р. Ирана у Републици Македонији

Петак, 5. децембар 2014. годинеУ сарадњи Културног центра И.Р. Ирана за Србију и Македонију и Амбасаде И.Р. Ирана у Македонији, у Скопљу је по први пут одржана манифестација "Дани културе Исламске Републике Ирана у Републици Македонији".

У периоду између 1. и 4. децембра 2014. године посетиоци манифестације су имали прилику да се ближе упознају са културом и традицијом Ирана кроз изложбу фотографија, концерте традиционалне музике, приказе традиционалних спортова и пројекције документарних и играних филмова.


Манифестацију је отворио Њ.Е. Амбасадор И.Р. Ирана у Македонији г. Саид Садек Мохамади, који је истакао да је ова манифестација значајан корак ка унапређењу и јачању односа између две земље, те да се нада да ће она бити камен темељац за развој дубље билатералне сарадње И.Р. Ирана и Македоније.

Након свечаног отварања манифестације представљена је књига "Изабране песме Џелалудина Румија", избор из чувене Румијеве "Месневије", у преводу на македонски језик. Говорећи о овој књизи др Махмуд Шалуи, аташе за културу Амбасаде И.Р. Ирана у Београду и изванредни аташе за културу за Републику Македонију, истакао је да је Румијева "Месневија" драгоцени драгуљ духовности и мудрости, те да превод ове књиге на македонски језик представља значајан корак ка популаризацији иранске културе у свету. Др Шалуи је рецитовао стихове из Месневије, уз музичку пратњу професора Манучехра Гајура који је свирао на инструменту неј, а затим је уследила презентација македонског превода књиге "Духовна Месневија".

У наставку програма посетиоци су имали прилику да уживају у звуцима традицоналне иранске музике, као и да се упознају са традиционалним иранским спортом кроз перформанс који су уз мелодију традиционалних диригената извели пехлевијски ирански рвачи чланови Савеза традиционалних спортова, а који су у Македонију допутовали у сарадњи са "Фондацијом Фердоси". 

Након програма приређена је изложба фотографија и разноврсних предмета из богате културне баштине Ирана, праћена радионицом традиционалних иранских рукотворина коју је водио Асдолах Шах Миве Есфахани. Ову изложбу и радионицу, у оквиру својеврсног сајма културе, заинтересовани су могли да посете током наредних пет дана, а такође су имали прилику да се упознају и са туристичким атракцијама и потенцијалима Ирана које им је представила Туристичка организација "Персеполис" која сарађује са фондацијом "Мостазафан" у нашој земљи (Добротворна организација за слабе и немоћне).

На крају сваког дана током трајања манифестације посетиоци су имали прилику да погледају по једно од најупечатљивијих остварења савремене иранске кинематографије.

 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)