Годишњица смрти имама ХомеинијаПоводом 22. годишњице смрти имама Хомеинија (с.а.), оснивача Исламске Републике Ирана, у петак 3. јуна 2011. године у Бајракли џамији у Београду одржан је пригодан комеморативни програм.


У оквиру овог програма пре џума молитве, Његова Екселенција г. Аболгхасем Делфи, амбасадор И.Р. Ирана у Београду, у свом говору је истакао да је највећи споменик на имама Хомеинија (с.а.) сама Исламска Република Иран која се заснива на два основна принципа: придржавању верских учења и поштовању гласа народа.

Имам Хомеини (с.а.) је покушао и успео да створи државу која и дан данас представља модел владавине у исламском свету. То снажно и стабилно устројство које почива на верским принципима и самостално је од утицаја великих светских сила, опстаје и цвета већ 32 године.

Овај покрет, будући да се заснива на темељима и принципима ислама, од самог зачетка био је суочен са бројним непријатељима који су се свим силама трудили да спрече да ова млада Република постигне свој циљ, но храбри и родољубиви ирански народ био је спреман да жртвује и своје животе не би ли заштитио систем. Временом се показало да ни наметнути окупациони ратови, ни санкције, ни политички притисци не могу успорити или зауставити тај покрет. Штавише, ирански народ је нашао начина да чак и неповољне спољне утицаје претвори у прилику за напредак и политичку и економску независност.

Г. Аболгхасем Делфи је на крају свог говора скренуо пажњу на једну од најбитнијих порука имама Хомеинија (с.а.), а то је да сви муслимани у свету, где год да се налазили, морају стати један уз другог и бити јединствени, будући да кључ њихове победе и напретка лежи управо у њиховом јединству. 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)